Stor tilslutning til kampagne for sunde griselunger

Kampagnen Lungvember fik et overraskende stort antal tilmeldte besætninger i november. For at alle griselunger når at blive undersøgt, vil vinderen først være fundet i begyndelsen af det nye år, oplyser arrangøren Ceva Animal Health

Årets udgave af kampagnen for sunde lunger hos slagtegrise, Lungvember, som Ceva Animal Health står bag, har fået over dobbelt så mange tilmeldinger som sidste år. 

På grund af de mange tilmeldinger bliver vinderen først kåret ind i det nye år. Det skriver Ceva Animal Health i en pressemeddelelse.

Slagtegrisebesætninger har i hele november kunnet tilmelde sig Lungvember. Efter tilmelding bliver lungesæt udtaget på slagteriet til lunge-USK til undersøgelse for lungesygdomme.

Sidste år, da kampagnen Lungvember kørte for første gang, deltog 40 besætninger. I november i år har 84 besætninger valgt at få lavet lunge-USK, som i Ceva regi hedder CLP.

- Vi er overvældet over den store interesse, mange har vist for Lungvember. At mere end dobbelt så mange besætninger vælger at deltage i år, sammenlignet med sidste år, tyder på, at de ligesom os ser den store værdi i, at grisene har sunde lunger, så produktivitet og dyrenes trivsel ikke påvirkes negativt, forklarer dyrlæge Charlotte Sonne Kristensen, teknisk marketing manager, gris hos Ceva Animal Health.

De deltagende besætninger har tilmeldt en CLP i løbet af november, og derfor er der lunger, som endnu ikke er udtaget på slagteriet og efterfølgende undersøgt på Veterinært Laboratorium i Kjellerup.

I løbet af december forventer Charlotte Sonne Kristensen, at alle lunger er udtaget på slagterierne og alle lunger er scoret.

Ifølge Ceva viser forskning viser, at lungesyge påvirker produktiviteten, men hvor meget, det afhænger af flere ting.

- I dette års Lungvember har vi ved tilmelding bedt om produktionsdata i den enkelte besætning, og det er der flere besætninger, som har været venlige at give os. Vi glæder os derfor til at gøre data op i samarbejde med Seges lige så snart, de sidste lunger er undersøgt på laboratoriet. Så får vi mere håndgribelige data til at rådgive om lungesyge i fremtiden, siger Charlotte Sonne Kristensen.

Faktaboks

Fakta om Lungvember 

  • Lungvember blev lanceret første gang i 2022 af Ceva Animal Health med formålet at forbedre lungesundheden hos slagtegrise.
  • Kampagnen løber i november, hvor deltagende besætninger, der er positive for mykoplasma, får udtaget lunge-USK. Lunge-USK’en suppleres med en ekstra opgørelse og benchmark. De første usk´er bliver betalt af Ceva Animal Health og bestilles af besætningsdyrlægen.
  • Lungerne undersøges på Veterinært Laboratorium i Kjellerup. Landmand og dyrlæge modtager en rapport med resultatet.
  • Mykoplasma-indekset for de undersøgte lunger i 2022 varierede fra 0–5,3 med et gennemsnit på 1,74.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle