Studie: Mætte grise med god tilvækst er mere legesyge

Forskere har i et studie observeret foder- og vandoptag samt legeadfærd hos 306 smågrise før og efter fravænning - og legeglade grise er en god indikator for, at grisene også ernæringsmæssigt er i god gænge, lyder konklusionen.

Et nyt studie viser, at patte- og smågrise, som har en høj daglig tilvækst, og derfor et højere foder og vandindtag, også er mest aktive og legesyge.

Forskere fra Aarhus Universitet og det Katolske Universitet i Leuven har således fundet en sammenhæng mellem grises aktivitetsniveau og deres appetit og vækst.

Derfor kan grisenes legesyge adfærd, eller mangel på samme, bruges som en indikation på deres fysiologiske tilstand. Det skriver netmediet Pig Progress

I et forsøg undersøgte forskerne 306 pattegrise fra 24 kuld før og efter fravænning, som skete så tæt på 28 dage som muligt. 

Før fravænning observerede de, at grise med middel til høj daglig tilvækst, og gennemsnitlig til flest besøg ved fodertruget, var mest aktive og legesyge.

Forskerne observerede også, at pattegrisene de første 24 timer efter fravænning, som er en stressfyldt periode, tabte sig og brugte mindre tid på at lege og være aktive. Dette gjaldt for alle pattegrise, lige fra dem med lav daglig tilvækst til dem med høj daglig tilvækst. 

Der blev også observeret en sammenhæng mellem få besøg ved vandtruget og lav aktivitet og legesyg adfærd. Der var dog ingen forskel på vandindtag mellem grise, der var gennemsnitligt aktive, og de, der var meget aktive.

Tilstrækkelig mængde vand og foder er afgørende for grisenes vækst og trivsel, lyder konklusionen på studiet.

Leg er nemlig det første, som grisene vælger fra, når de kommer ud af deres fysiologiske balance. Forskerne observerede, at de grise, der kom hurtigst til foder- og vandtrug efter fravænning, også var de grise, der genoptog leg og aktivitet hurtigst.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle