Sundhed for slagtegrise er en overraskende god forretning

Ugen På Spidsen: Der skal faktisk ikke ret store forbedringer i en slagtegriseproduktion til, før en sanering eller tilsvarende investering i et forbedret produktionsresultat tjener sig hjem, skriver ugens klummeskribent på Gris.

Jo færre sygdomme, jo bedre tilvækst og jo lavere foderforbrug.

Køber man smågrise med højere sundhedsstatus end den aktuelle sundhedsstatus i slagtegrisestalden, så skal man overveje sanering. Alternativt kan man overveje holddrift, hvor der er længere tid mellem indsættelse af grise, for eksempel fire uger i stedet for to uger.

Begge dele vil betyde, at belastningen med luftvejssygdomme reduceres til gavn for sundheden. 

Det gælder ikke mindst de kommende seks måneder, hvor lave temperaturer og fugt præger klimaet i staldene. 

Øger man daglig tilvækst for eksempel 50 g ved en sanering, så skærer man fire dages produktionstid væk og sparer samtidig omkring 12-14 foderenheder. Sandsynligvis vil medicinforbruget og dødeligheden falde. Begge dele vil yderligere forbedre økonomien.

Min pointe er, at der faktisk ikke skal ret store forbedringer i en slagtegriseproduktion til før en sanering eller tilsvarende investering i et forbedret produktionsresultat tjener sig hjem. 

Den biligste investering er nok at skifte til alt ind/alt ud på bedriftsniveau. Det kræver hverken mere sektionering eller større udgifter til vacciner. 

Til gengæld kan staldudnyttelsen blive lidt ringere, men staldens samlede resultat vil blive forbedret, og i takt med at soholdene bliver større, er alt ind/alt ud på bedriftsniveau kommet inden for rækkevidde for flere slagtegriseproducenter. 

Morten Thomsen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris Online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle