Forskere ved Aarhus Universitet, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, har efter flere års arbejde udviklet en ny "superhvede", som nu også er patenteret. Hveden er speciel ved, at den har gener som koder for meget høj fytaseaktivitet, skriver Aarhus Universitet på deres hjemmeside.
En høj fytaseaktivitet betyder, at tilgængeligheden i foder og fødevarer af mineraler og fx fosfor, som normalt er låst i en forbindelse med stoffet fytat, bliver større for enmavede dyr som grise og fjerkræ, der ikke selv kan producere fytase.
Via korn med stor fytaseaktivitet kan dyrene udnytte fosforet bedre til gavn for deres vækst og sundhed, og samtidig vil en mindre fosformængde end ellers ryge ud i miljøet via gødningen.
Hveden, som indtil videre lyder navnet Highphy, er nu opformeret i Andalusien, hvor man kan høste to gange årligt, og desuden har forsøg i England vist, at sortens høje fytaseaktivitet også var fungerende i slagtekyllingers fordøjelsessystem. I forsøget gav hveden en øget fordøjelseskoefficient for henholdsvis calcium og fosfor på 14,6 og 22,8 procent sammenlignet med almindelig hvede tilsat enzymet fytase.
Næste skridt er at afprøve hveden på grise og mennesker.
Økologiske landmænd, der ifølge reglerne ikke må tilsætte fytase til kornet, forventes også at få gavn at den nye superhvede, som er fremstillet med hjælp af almindelige forædlingsteknikker.
I u-lande håber forskerne, at hveden kan være med til at forebygge den meget udbredte mangel på fx jern og zink hos mennesker.
Relaterede artikler
Kommentarer