Svin: Jordpriserne i fald - tæt på 2013-bund

Jordpriserne er faldet igen, og det er der gode forklaringer på, skriver Jens Schjerning.

Af Jens Schjerning, cheføkonom ved Agrocura

Der er igen friske tal fra Danmarks Statistik omkring ejendomsmarkedet i Danmark, herunder jordpriser.

Helt friske tal for jordpriser viser fortsat et meget trægt marked med lav omsætning. Jordpriserne slutter år 2016 i et svagt marked med 143.000 kr./ha., ja det er faktisk 182 kr./ha. fra bunden i 4. kvartal 2013 – se grafen nederst.

Det er som sædvanlig ejendomme i frie handler over 15 ha. inkl. bygninger. Det er et fald på 6.000 kr./ha. siden tredje kvartal 2016.

Det er især Vest/Sydsjælland inkl. Lolland-Falster, der trækker snittet ned denne gang. Spørgsmålet er om de fire års lave kornpriser, herunder usikkerheden omkring sukkeroerne nu forplanter sig i lavere priser i Lolland Falster? Vi skal dog understreje, at omsætningen af antal hektar fortsat er ekstremt lavt, hvor jordprisen på 143.000 kr./ha. er sat på baggrund af 5.046 handlet hektar. Vi kan trods alt ikke trylle flere hektarer frem, selvom der fra mange ejendomsmægler lyder en helt anden sang i forhold til, hvor meget gang der er i ejendomsmarkedet.

Køberne er tilbageholdende, da der er mange usikkerhedsfaktorer i øjeblikket. EU skal i gang med forhandlingerne omkring en ny landbrugsstøtte-aftale, som gælder fra 2020-2027, altså næste syv år. Spørgsmålet er, hvad der kommer til at ske med EU-støtten, og må vi endnu engang afgive støttekroner til Østeuropa?

Hertil kommer Englands udmeldelse af EU efter 44 års ægteskab, hvor Danmark eksporter 13,5 mia. kr. fødevarer til landet. Hertil kan føjes den stigende uro i øvrigt blandt EU-medlemslandene, hvor det økonomiske fundament vakler.

Ydermere vokser den ældre generation i landbruget, og derfor vil der helt naturligt være masser af jord, som skal udbydes til salg de kommende år.

Sluttelig har vi formentligt endnu ikke fået ryddet op i de nødlidende landbrug.

Derfor er det helt normal, at køberne er tilbageholdende og afventer på afklaring af overstående de kommende to til fire år, og hvad er der at miste?

Såfremt du vil have hele jordprisanalysen, med priser i dit område, historisk udvikling og meget mere kan du finde det på www.agrocura.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle