Svineproducent: Lyn slog ned og ødelagde teknik i tre stalde

Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen fik sig en grim overraskelse under sin ferie, da et lyn slog ned i svinestaldene, og ødelagde teknik for ca. 100.000 kr. Heldigvis kom hverken mennesker eller dyr til skade.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Vi havde et voldsomt lynnedslag på bedriften søndag ved middagstid i forrige uge, 28. juli.

Jeg var selv på ferie i Midtjylland, da det skete, og jeg fik via sms besked om, at alarmen til ventilationen var i stykker. Jeg sendte så mine medarbejdere over i staldene for at tjekke om ventilationen kørte normalt,  og det gjorde den.  

Det er ikke så sjovt at være hjemmefra i 30 graders varme, og så være i tvivl om ventilationen virker.

Skader kom de følgende dage

Først dagen efter og de følgende dage satte begge computere på fasefoderinganlægget til søerne ud, og det samme skete for motorer til ventilationen samt gyllepumpen, og de skulle alle skiftes ud. Der var ikke så meget jeg kunne gøre udover at ringe rundt til håndværkere.

Dem, der har forstand på det, siger, at det er et normalt forløb efter et lynnedslag, at man først ser skaderne i dagene og ugerne efter selve nedslaget. En motor eller en computer kan have taget skade ved lynnedslaget, men kan fungere fortsat. Hvis man så senere tænder eller slukker den, kan den bryde helt ned.

Jeg har derfor meddelt mit forsikringsselskab, at der kan vise sig flere skader fra lynnedslaget senere.

Teknik i tre stalde itu

Ingen dyr kom til skade, og der var ikke noget fysisk at se på bedriften fra nedslaget, men det var i alle tre staldbygninger, to små og en stor med en afstand på 50 meter, at teknikken tog skade. Stuehuset slap fri. Så det har været et ordentligt skrald, der er kommet.

Tidligere har jeg i forbindelse med lynnedslag kun oplevet at relæet slog fra, men ikke nogen fysiske skader.   

Skaden på foderanlægget betød, at medarbejderne måtte fodre manuelt og bruge lidt ekstra tid på det. På trods af ferietid fik Skiold i løbet af tre-fire dage foderanlægget op at køre igen. Motorerne til ventilationen har jeg også fået skiftet. Og så har vi haft stalden fuld af håndværkere.

I denne uge kommer der servicefolk og ordner alarmen, som har været koblet fra i nu godt en uges tid.

Skaderne løber nok op i ca. 100.000 kr. Jeg har fået besked på at samle alle de stumper, som bliver skiftet ud, og så regner jeg med at forsikringen dækker alle skaderne.

Jeg er ikke klar over, om jeg på nogen måde kan forebygge, at der sker lignende skader fra lynnedslag igen. Det skal jeg have undersøgt hurtigst muligt.   

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle