Systematisk faringshjælp giver stort dyk i dødfødte pattegrise

Seges Innovation-afprøvning med strategisk faringsovervågning, der omfatter løbende faringshjælp og registrering og natovervågning, giver markant fald i antal dødfødte grise.

Andelen af dødfødte pattegrise er nogenlunde konstant år for år, men antallet kan påvirkes i en positiv retning.

Det har flere fodringsforsøg vist, men også en strategisk faringsovervågning, der rummer to elementer i form af løbende faringshjælp og natovervågning, har vist lovende resultater.

De første resultater fra en Seges Innovation-afprøvning blev omtalt af Thomas Sønderby Bruun, chefkonsulent hos Seges Innovation, på Danvets årsmøde for nylig.

En sønderjysk besætning startede i uge 24 i 2022 ud med at tilse alle faringer hver halve time i arbejdstiden, der lå fra klokken 05 til klokken 14. Siden blev natovervågning fra klokken 18 til klokken 4 tre dage om ugen koblet på hver anden uge.

Overraskende nok viste alene medarbejdernes implementering af faringsovervågningen med tilhørende registreringer i Cloudfarms at have en betydelig forbedring på dødfødte grise.

Faktisk gik besætningen fra et niveau på godt 10 procent dødfødte grise til cirka 8,5 procent på blot 10 uger.

- Vi så allerede en kraftig reduktion, da vi indførte registreringmetodik og fuldstændig systematisk faringshjælp i arbejdsdagen, forklarede Thomas Sønderby Bruun og nævnte, at faringsovervågningen krævede optælling af grise, og der blev udført faringshjælp, hvis ikke der var født grise siden sidste tilsyn.

Den tilkoblede natovervågning gav et yderligere fald i antal dødfødte grise, så niveauet syv uger senere blev presset ned omkring 7,5 procent - derved var effekten 28,5 procents reduktion af dødfødte grise per kuld.

Men måske vigtigst af alt var, at alle faringerne blev registreret, og det viste sig, at mange faringer var i gang, når de ansatte mødte frem kl. 18.

- Vi kan se, hvornår faringerne er startet. Besætningen vil sætte mere målrettet ind i fremtiden, og nu kender de besætningsdataene, og vi ved, at mange faringer går i gang efter de ansatte går hjem kl. 14, forklarede han.

Han nævnte, at aften- og natovervågningen kun blev gennemført i hver anden uge, og da blev det tydeligt, at overvågningen nedbringer antallet af døde grise, som de ansatte, der møder ind tidlig morgen, skal håndtere.

Ved at have overvågning frem til kl. 4 er antallet af dødfødte meget mere jævnt og lavere fordelt over døgnet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle