Tjek dine priser på mineraler til grise - priser er faldet

Siden maj-juni 2022 har prisen på mineraler været faldende - følger dine priser markedsudviklingen, lyder spørgsmålet fra seniorrådgiver til griseproducenterne.

Efter først en prisstigning fra foråret 2021 har priserne på mineraler til grisefoderet været nedadgående siden forsommeren 2022 - og der er nu god grund til at få kigget sine egne priser igennem.

Sådan lyder opfordringen fra seniorrådgiver Bjarne Knudsen i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen i Herning.

Tjek dine mineraltilbud for at se, om de følger markedsudviklingen. Med den nuværende prisudvikling bør du kun handle korte kontrakter på tre måneder - og følg udviklingen tæt, lyder anbefalingen.

Figur 1. Pris på slagtesvinemineral, juli 2020 - januar 2023

Kilde: SvineRådgivningen

Stor prisvariation mellem firmaer

Bjarne Knudsen fortæller, at Ruslands invasion af Ukraine i det seneste år har betydet store stigninger i priserne på især korn.

Men priserne på mineraler var imidlertid allerede steget i løbet af foråret 2021 på grund af tilsanding af det globale transportsystem som følge af Covid19.

Det var især stigninger på aminosyrer og vitaminer, som drev stigningen. Invasionen gav så det sidste spark opad på især monocalciumfosfat, som tidligere blev købt i Rusland for en stor dels vedkommende.

Det seneste halve år har priserne for korn dog været for nedadgående, mens det samme har været tilfældet for mineraler siden maj-juni 2022.

I figur 1 er vist den overordnede prisudvikling på en slagtesvinemineralblanding de seneste 2,5 år. I februar 2021 var priserne i bund på omkring 330 kr. pr. hkg, mens prisen toppede i maj 2022 på omkring 580 kr. Siden da er prisen faldet med næsten 200 kr. pr. hkg.

Vi har dog ikke nået bunden fra vinteren 2021 endnu, pointerer Bjarne Knudsen. 

Smågrisemineralblandinger er ikke faldet helt så meget, fordi syrer, og især benzoesyre, stadig er dyre.

Bjarne Knudsen fremhæver, at SvineRådgivningen i samme periode har oplevet en stor variation i priserne mellem firmaerne. Forskelle på 50-70 kr. pr. hkg mellem dyreste og billigste firma har ikke været ualmindelige.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle