Af Peter Jakobsen, fagchef foder, LandboNord SvineRådgivning
Der er efterhånden mange eksempler på, at der kan ske fejl ved foderleverancen, og det betyder store tab i svineproduktionen.
Typiske tegn på fejl i foderleverancen er ædevægring og ændret adfærd hos dyrene. Hvis der ikke gribes ind, kan det betyde stor nedgang i produktivitet med diarré og faldende tilvækst hos grisene eller nedsat mælkeydelse hos søerne.
Udtag foderprøver for kontrol
Når der kommer nyt foder, ser man typisk ikke på foderet, da det typisk kommer i en lukket fodersilo og foderanlæg. Derfor er det vigtigt, at der udtages en foderprøve til kontrol når der kommer ny foderleverance.
En foderprøve kan vurderes på udseende og lugt, og giver et fingerpeg om leverancen er rigtig.
Ved at opbevare tidligere foderleverancer i et glas eller poser, kan der hurtigt sammenlignes og der kan reageres på forskelligheder.
Hvis dyrene også reagerer, er det vigtig at få stoppet fodringen, og få udtaget prøver til foderanalyser i samarbejde med foderrådgiveren.
Ved en fejlfodring, er det vigtig at bevisbyrden ikke bliver ædt af dyrene eller byttet af foderleverandøren. Dermed kan det blive svært at få erstatning for produktionstab.
Tal modtager-kontrol med din foderrådgiver
Det er en god idé at forberede din foderleverandør på at der laves læsseprøve kontrol, og at der ved ny foderleverance skal afleveres foderprøve og indlægssedler på blandingen til modtagerkontrol.
Tillid er godt, men kontrol er bedre. Du har pligt til at tjekke om det er det rigtige foder der er leveret, ellers kan foderleverandøren frasige sig ansvaret for tabet.
Relaterede artikler
Kommentarer