Tom Axelgaard: Effektiv griseproduktion er eneste vej frem

Goodvalley ligger i dag med resultater i Ukraine, der er på højde med de ti procent bedste i Danmark, fortalte Tom Axelgaard ved et Danish Pig Academy-arrangement om CO2-udledning for nylig.

Ud med økologisk griseproduktion og ineffektiv griseproduktion. Det er en nødvendighed, hvis verdens griseproducenter vil mene noget med at forbedre deres CO2-udledninger, som omverdenen dag for dag retter mere og mere opmærksomhed mod.

Selv om Tom Axelgaards stemme var rusten, var hans holdinger og gennemslagskraft alt andet, da han i februar var indlægsholder ved et Danish Pig Academy-arrangement om CO2-udledning i griseproduktion.

Med 30 års erfaring med opbygning af storlandbruget Goodvalley, der i 2021 producerede mere end 1,3 millioner slagtegrise og drev 41.000 hektar, har Tom Axelgaard mange budskaber på hjerte.

Han drog paralleler mellem egne erfaringer fra udlandet og griseproducenter i Danmark.

- Da vi startede i 1994, overtog vi 127 polske medarbejdere, der ikke havde den samme indstilling til, hvordan man er effektiv i sin produktion. Når en ung dansk landmand kører gylle ud fra morgenen, tænker han lynhurtigt på, hvor mange læs til den mark, han kan nå inden frokost. Vi tænker hele tiden i effektivitet, hvor meget vi kan nå, og hvordan det kan gøres mest effektivt, sagde Tom Axelgaard og roste danske landmænd i klare vendinger.

Helt i top

Trods en indledende fase, hvor effektiviteten for Goodvalley var alt andet end imponerende, fik Tom Axelgaard vendt retningen ved at indrette en organisation baseret på gensidig tillid og respekt.

Han betegnede selv forandringerne i både Polen og siden Ukraine som en fuldskala-totalforandring, og i dag klarer den ukrainske gren af Goodvalley, som er blevet opbygget siden 2004, sig glimrende trods krigens rasen.

- Vi ligger i dag med resultater i Ukraine, der er på højde med de ti procent bedste i Danmark. Det er fantastisk, og det er oveni købet i dag, hvor der er krig og problemer med strømforsyning og det ene og andet i dagligdagen.

- 50 af vores medarbejdere er blevet sendt i krig, desværre er der fire, der er kommet hjem i ligpose, så det er en hård virkelighed. På trods af det har vi 37-38 fravænnede grise og en fantastisk tilvækst. Det er unikke resultater med de 14.500 søer, vi har i Ukraine, sagde Tom Axelgaard.

Læs hele artiklen om Tom Axelgaard i det nye nummer af fagmagasinet GRIS, der udkommer tirsdag 21. marts.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle