Udfasning af zink: To firmaer har fat i noget interessant

Ugen på spidsen: På Grønhøj bliver seks foderkoncepter testet mod hinanden med henblik på at udfase zink.

På fodringsseminaret i sidste uge løftede Niels Kjeldsen, Seges Svineproduktion, lidt af sløret for, hvordan det går med at udfase zink.

På Grønhøj bliver seks foderkoncepter testet mod hinanden. Det er fire forskellige koncpeter fra firmaerne Trouw, FraMelco, Evonik og Vitfoss, der er udvalgt blandt 23 kandidater. De fire firmakoncepter bliver testet mod to kontrollinjer henholdsvis med og uden zink. I alt er der altså seks forsøgsbehandlinger.

Niels Kjeldsen understregede, at de fire ikke var udvalgt efter pris, men efter dokumenteret og forventet effekt. Forsøget er knapt halvvejs, så der er ingen endelige resultater, men de foreløbige resultater er bestemt også interessante.

Niels Kjeldsen kunne nemlig afsløre, at de foreløbige tal viser, at to af de fire firmakoncepter viser virkelig gode resultater, når man ser på diarré.

Faktisk var kun henholdsvis 15 og 25 procent af stierne behandlet for diarré i de to gode firmakoncepter. I stierne der havde fået zink, var det samme tal omkring 50 procent, og i stierne uden zink lå behandlingsfrekvensen omkring 75 procent. Nok så bemærkelsesværdigt var det, at de to »dårlige« firmakoncepter klarede sig ringere end kontrolgruppen uden zink.

Der er altså to firmaer, der har fat i noget ret interessant, når vi ser på udfasning af zink.

Vi venter naturligvis spændt på, hvilke to af de fire firmaer, der har de gode koncepter, og hvordan grisene i øvrigt klarer sig omkring foderforbrug og tilvækst sammenlignet med kontrolgruppen, der har fået zink.

Mens vi venter på flere resultater, kan vi glæde os over, at det tilsyneladende er muligt at udfase zink og samtidig få færre behandlinger for diarré end med brug af zink.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle