Ukendt prrs-status for halvdelen af besætninger

53 procent af de danske grisebesætninger har ukendt status. Skal prrs mindskes i Danmark, kræver det overblik over status i alle besætninger, forklarede Nicolai Weber, L&F Gris, i indlæg på Danvets årsmøde.

Prrs-problematikken er ikke blevet mindre i de seneste år. Et stigende antal besætninger bliver smittet.

I 2017-2018 ramte smitten 137 besætninger, og i de følgende år har antallet været jævnt stigende, så der i 2020-2021 var i alt 220 nysmittede besætninger fordelt på smitte af både prrs1 og prrs2.

L&F Gris har længe barslet med en prrs-handlingsplan, men den lader fortsat vente på sig.

På Danvets årsmøde kunne Nicolai Weber, L&F Gris, løfte lidt af tankerne bag planen, som altså fortsat kun er på tegnebrættet.

53 pct. har ikke kendt status

Et af de forhold, som han særligt lagde vægt på i sit indlæg om prrs, var de mange besætninger, der ikke har en kendt status.

En opgørelse fra december 2021 viser således, at 53 procent af alle besætninger med chr-nummer med grise, der har over 10 årssøer eller over 100 stipladser, har ukendt status.

Det er særligt slagtegrise-besætningerne, der har ukendt status.

»Hvis vi skal til at angribe sygdommen og begynde at reducere (antallet af smittede besætninger, red.), er det klart, vi skal have styr på, hvad der foregår ved naboerne.

Derfor kan vi forvente, at den plan, der har været snakket så meget om, vil inkludere, at der skal status på alle chr-numre i Danmark over en vis størrelse«, sagde Nicolai Weber.

Prrs er en dyr sygdom

Prrs har en række symptomer, der kan resultere i tabsgivende lidelser. I den forbindelse skelnes mellem akut og kronisk prrs.

Ved akut prrs er der registreret besætninger, der har oplevet en fordobling af den totale pattegrisedødelighed.

Ved kronisk prrs er den totale pattegrisedødelighed 0,8-0,9 pct.-point højere ved sammenligning med prrs-negative besætninger. For smågrisene gælder det, at prrs øger dødeligheden med 0,4 pct.-point.

Planen har en del elementer

En reduktionsplan for prrs vil først og fremmest kræve, at soholdere har adgang til prrs-negative avlsdyr.

»Gudskelov er det meget få avl- og opformeringsbesætninger, der er smittede med prrs. Bliver de smittet, sanerer de meget hurtigt«, påpegede han og understregede igen, at alle besætninger i en kommende prrs-plan skal forvente at få en prrs-status.

Planen kan også rumme styrket forskning i virus, vacciner og saneringsstrategier.

Der arbejdes også allerede med risikomodeller, som kan bruges som værktøj, når der foretages regionale saneringer, der vil kræve en koordineret indsats mellem de involverede besætninger og sikre, at der ikke tilføres prrs-positive grise til de områder, der har påbegyndt en prrs-sanering.

»Det kræver samarbejde, mange kaffeaftaler og at man snakker godt sammen«, sagde han og nævnte to eksempler på danske prrs-saneringer.

På halvøen Horneland på Fyn og ved Haderslev Næs har der inden for de seneste par år været god succes med en områdesanering.

Faktaboks

Prrs og smitte

  • Prrs findes i en del danske grisebesætninger. Smitten kan ifølge Nicolai Weber i hvert fald flyve fem km.
  • Smitten kan f.eks. også ske ved handel med viruspositive dyr og via sæd fra nysmittede orner.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle