Vestjysk bedrift hædret for sunde griselunger

Mogensgaard ved Ringkøbing endte øverst på skamlen i Cevas kampagne Lungvember, der har sat fokus på lungesundhed hos grise.

Mogensgaard ved Ringkøbing har Danmarks sundeste lunger hos slagtegrise.

Den fine titel er tildelt den vestjyske bedrift i denne uge af virksomheden Ceva Animal Health som led i deres kampagne Lungvember, der har sat fokus på lungesundhed hos grise.

I alt tilmeldte 48 besætninger sig kampagnen, og heraf nåede 41 besætninger at få udtaget lunger til usk i løbet af november.

Det betyder, at 1.133 lunger fra slagtegrise blev undersøgt for lungeforandringer på Veterinært Laboratorium i Kjellerup. Sammen med Ceva’s dyrlæge Michael Albin har laboratoriet fundet de sundeste lunger.

At det stod så godt til med grisenes lunger, er en positiv overraskelse for driftsleder Karsten Jørgensen, Mogensgaard.

- Det seneste år har vi saneret for PRRS hos slagtegrisene og har dermed haft nystalds-effekt. For at få rene grise ind i de rene slagtegrisestalde holder vi sektioneringen slavisk og begrænser flytning af grise.

- Vores indsats sættes ind fra grisene er helt små, derved kan vi høste effekten senere. I de to babystalde vaccinerer vi mod mykoplasma og PCV2 4-10 dage efter fravænning. Alle smågrise bliver vaccineret, og generelt har vi et lavt til middel medicinforbrug. Når grisene flyttes til smågrisestalden, holder vi sektioneringen og gør plads i sektionen til udsortering.

- Som noget specielt har vi 20 sektioner farestald med 4-5 sektioner pr. uge. Ved overflytning fra babystald til klimastald, flytter vi sti-vis. Vognen er delt op i 20 rum, så vi kører fra 20 stier, og grisene går herfra direkte ind i en ny sti, hvor de fortsætter sammen, fortæller Karsten Jørgensen.

Faktaboks

Mogensgaard

  • Lokaliseret ved Ringkøbing
  • 35 medarbejdere, flere med mere end 10 års ansættelse ved Mogensgaard
  • 2.700 søer, 75.000-80.000 slagtegrise om året
  • Lavt til middel medicinforbrug
  • Vaccinerer mod mykoplasma og PCV2 i babystalden 4-10 dage efter fravænning

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle