Vil du øge so-overlevelsen, så kig nedad

Vil du øge so overlevelsen? Så begynd med at se på poltenes ben, lyder anbefalingen fra griserådgiver.

Af Gitte Hansen, griserådgiver VKST 

Det er penge direkte på bundlinjen, hvis so-overlevelsen forbedres i dit sohold.

Hvis overlevelsen øges med 2 procent, tjener du i runde tal +100 kr. pr. årsso. Med en besætning på 1.000 årssøer kan du altså tjene ca. 100.000 kr. mere, hvis sodødeligheden reduceres med 2 procent.

Der er meget fokus på dette emne, men det er vigtigt at forstå, at det er et langt sejt træk at ændre på ovenstående forhold.

Soens holdbarhed påvirkes af mange faktorer. Og det hele starter med poltene.

Poltene er grundstenen i dit sohold

Hvis det viser sig, at benproblemer er en stor årsag til søernes manglende holdbarhed, så skal der kigges grundigt på ben og klove i poltestalden.

Hvis der er begyndende ben problemer i poltestalden, så vil disse symptomer kun blive værre og værre gennem soens liv, og eventuelt vil det resultere i udsætning/aflivning allerede efter 1-2 kuld.

Gennem hele opvæksten - om du køber polte eller avler selv - skal det løbende vurderes, om benstilling og klovkvalitet er ok for at give gylt/so de bedste betingelser.

Jeg oplever, at producenter, der køber polte fra 30 kg, har svært ved at selektere dyr fra, som ”man har købt dyrt”. Men blev alle polte omsat ved 90-100 kg, burde der være en løbende selektion frem til salg.

Klove og benstilling

Polte skal stå godt på benene, og klovene skal være lige store.

Hvis yderkloven bare er 3-4 mm større end inderkloven, så vil den forskel kun blive større. Yderkloven har øget vækst, fordi benstillingen er skæv, og vægten hænger udvendigt på benet – derfor er der øget blodcirkulation til denne klov og balle. Det vil også give ekstra vækst af væv omkring ballen, og dette væv ender med at blive lige så hårdt som sten.

Dyrene må heller ikke være bløde i koderne, det vil sige at vægten hænger bag på klovene, for så oplever man et dårligt/manglende slid på klovene, og både klove og biklove bliver meget lange.

Kraftig vækst af ballevæv, som kan blive hårdt som en sten. Der kan dannes lommer under dette, og der samles skidt, hvilket medfører infektion. Skal beskæres, holdes nede for at sikre god bevægelse hos dyret. Foto: svineproduktion.dk

Klovbeskæring

Hvis disse fejl på benstillingen er kommet over i soholdet, så kan problemet ikke fjernes - men man kan reducere generne ved at bruge klovbeskæring.

Her skal ballevævet med øget vækst pudses rent, så vævet er blødt, og de lange klove skal tilpasses i størrelse og vinkel, så dyrene går ”let” fra klovbeskæringsboksen.

Hvis lange og uformelige klove ikke bliver beskåret, så vil der opstå revner/sprækker, som fyldes med skidt, og der kan dannes betændelsestilstande. Er der først kommet betændelse i klove, er det meget vanskeligt at få soen helbredt til at gå videre i produktionen.

Derfor skal du være konsekvent omkring selektion af polte. Er polten kasseret – så er den kasseret.

Lang yderklov skal justeres/tilpasses for at sikre god bevægelse. Den vil altid vokse mere end inderkloven, så problemerne bliver kun værre og værre med alderen. Foto: svineproduktion.dk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle