Zink-ophøret er gået bedre end forventet

Ugen På Spidsen: Det er gået noget bedre med at udfase zink end flertallet havde forventet, skriver ugens klummeskribent på Gris.

Enten har smågrisene ikke haft behov for zink i de mængder vi troede, eller også har danske griseproducenter forberedt sig godt forud for ophøret i juni og har taklet de udfordringer fornuftigt, der har været.

I hvert fald er det mit indtryk, at det er gået noget bedre med at udfase zink end flertallet havde forventet. 

Måske har effekten af zink været mindre end vi troede, eller også har vi ikke helt set de fulde konsekvenser af ophøret endnu, for sommeren er den tid af året, hvor der er færrest problemer med sundheden i besætningerne. Det kan se anderledes ud i december og januar.

Det betyder ikke, at der ikke er problemer i nogle besætninger. Et skøn lyder på, at en fjerdedel af besætningerne bruger mere medicin til behandling af coli end de gjorde før zinkophøret.

Det er mit bud, at det vil kunne ses i statistikken over forbruget af antibiotika.

I de seneste tre-fire år er der gennemført mange forsøgs- og udviklingsaktiviteter forud for zinkophøret. De gav ikke en entydig løsning, men de gav trods alt en vifte af muligheder, hvoriblandt mange besætninger har fundet sin egen løsning, ofte tilpasset forudsætningerne hjemme på bedriften. 

Alt i alt kan vi godt være indsatsen bekendt. 

Der er stadig en del, vi ikke ved om. Hvorfor diarré er et problem hos nogle grise i nogle besætninger, og langt mindre i andre besætninger. 

Løsningen omkring diarré kunne ligge i det, jeg kalder håndværket. Nogle mennesker kan håndværket, andre har for travlt til at opdage de små signaler, grisene udsender. 

Håndværket kan være den del, der gør udslaget på, om diarré er et problem i en besætning. 

Morten Thomsen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris Online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle