Zinkfri fravænning: Fibre nedbrydes til syrer, der gavner tarmen

To fiberprodukter fra CFH Bio med samme effekt som zink.

CFH Bio har fremstillet to flydende produkter, CB1 og CB2, der skal gives til pattegrise i ugen før fravænning og i dagene efter fravænning.

Produkterne er begge fremstillet med udgangspunkt i roepiller, der har et højt fiberindhold.

- Vi har udviklet en blanding af fibre, der kan fermenteres til fede syrer i tyktarmen, forklarer dyrlæge Niels Juul Jensen, CPH Bio.

Disse syrer har en gunstig effekt på tarmen og tarmfloraen hos grise omkring fravænning.

Sammen med andre komponenter sker der en enzymbehandling, og der tilsættes stabiliserende syrer.

Begge produkter er i flydende form og leveres i palletanke.

CB1 er beregnet til brug i farestalden i de sidste fem døgn før fravænning. Det gives nemmest i et drikketrug eller drikkeskål.

CB2 tildeles de første ni døgn efter fravænning. Det kan blandes med tørfoder, så det udfodres som opblødt foder. I besætninger med vådfoder kan det tilsættes vådfoderet og på den måde erstatte en del af vandet.

- Forskellen på CB1 og CB2 er alene surhedsgraden, hvor CB2 er mere surt og dermed har større evne til at neutralisere basisk foder, forklarer Niels Juul Jensen.

Han oplyser, at forbruget af CB1 og CB2 tilsammen er omkring 10 liter pr. gris og at behandlingsprisen er omkring 10 kroner pr. gris.

- Praktiske forsøg har vist at CB2 kan forebygge diarré på niveau med medicinsk zink, fortæller Niels Juul Jensen.

Firmaet er netop nu i gang med yderligere forsøg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle