Grise fanget i regelkaos: Minister åbner op for at justere regler

Fødevareminister Mogens Jensen har noteret sig de store problemer med nye regler for kontrol med eksportgrise. Han åbner op for at lave justeringer.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) åbner op for at lave justeringer med reglerne for kontrol med dyreeksport.

Det siger han fredag i kølvandet på flere sager med grise, der pga. en stramning med reglerne fra 1. juli har stået til at blive aflivet.

"Jeg mener, det vigtigste er, at vi sikrer dyrevelfærden, og det skal der være et system, der sørger for, men som selvfølgelig også skal være til at håndtere", siger Mogens Jensen og fortsætter:

"Jeg vil tage de her erfaringer med, som vi har fået hen over sommeren, når jeg skal mødes med fødevareordførerne, og når vi på et tidspunkt skal evaluere på det her regelsæt, om der er nogle ting, der skal justeres".

vil ikke sige noget konkret

Ministeren påpeger, at reglerne har skullet virke i en periode med særligt høje temperaturer, som har givet ekstra udfordringer. Det var blandt andet tilfældet for griseomsætter Carlo Vendelbos 680 grise.

Det eksempel står dog ikke alene, for eksportør Michael Vinderslev, der ikke kunne flytte 17 grise på en anden lastbil. 

Hvad er det for nogle konkrete ting, man kan justere på?

"Jeg vil ikke forholde mig til, hvad der konkret kunne være tale om. Det vil jeg gøre, når jeg har samlet op på erfaringerne og fået beslutningsgrundlag, og når jeg har haft mulighed for at drøfte det med mine politiske kolleger", siger Mogens Jensen.

 Udenlandske opkøbere fortæller, at de ser på andre markeder end Danmark, og danske eksportører siger, at de ikke ved, hvor længe de vil blive ved på den her måde. Hvad er tidsrammen for en evaluering og eventuelle justeringer?

"Det kan jeg heller ikke sige noget konkret om endnu. Det her er sket over de sidste 14 dage, og vi skal have mulighed for at drøfte det politisk i ministeriet, og så vil vi ud fra det se på, om der er behov for justeringer og lægge tidsrammen ud fra det", siger fødevareministeren.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle