Griseformand om at holde ASF fra døren: Ingen er stærkere end det svageste led

Det gælder om at stå sammen om at holde afrikansk svinepest (ASF) ude af Danmark, og derfor bakker sektorformand op om Fødevarestyrelsens kampagne rettet mod hobbylandmænd og ejere af kælegrise.

Hos Landbrug & Fødevarer er formand for grisesektoren Erik Larsen glad for, at myndighederne nu sætter fokus på at få hobbylandmænd med i kampen med at holde afrikansk svinepest uden for Danmarks grænser.

- Det er rigtig godt, at myndighederne sætter fokus på udfordringen og behovet for, at alle går ind i kampen for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark. Det er nemlig afgørende, at vi også får de små hobbylandbrug med, da ingen kæde er stærkere end det svageste led, siger han i en skriftlig kommentar til Landbrugsavisen.

Han pointerer igen de meget store konsekvenser det vil få vil sygdommen kommer til Danmark.

- Branchen har i Danmark taget et stort ansvar for at holde sygdommen ude. Det skal vi fortsætte med, for gør vi ikke det, vil det kunne få meget store konsekvenser for vores produktion og eksport af grisekød. Derfor kan jeg kun bakke op om myndighedernes initiativ, siger han.

Han opfordrer til også at bruge mund til mund metoden og beder griseproducenter om at tale med dem de kender.

- Jeg tror desværre ikke, at der er mange af dem med kælegrise, der kender til sygdomsrisikoen og til de mulige konsekvenser. Derfor vil jeg gerne anmode om, at de griseproducenter, der kender nogen med kælegrise, selv kontakter dem og orienterer om det, siger han.

En stikprøvekontrol fra 2022 viser, at mere end hver tredje danske hobbyavler med mellem 1 og 10 grise på friland enten ikke har tilstrækkeligt styr på reglerne for indhegning eller den lovpligtige skiltning om, at fodring er forbudt. 

Kontrollen er udført i cirka 150 vildsvine- og tamgrisebesætninger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle