Griseproducent: Gad vide hvor meget af CO2-afgiften der forsvinder i administration

En kommende CO2-afgift vil skade omstillingen til en grøn produktion og tilbageførslen af midlerne til landbruget kan i en vis udstrækning forsvinde i administration, fremhæver Torben Farum fra LandboNords Griseudvalg.

En kommende CO2-afgift står ikke øverst på ønskesedlen hos Torben Farum, der er griseproducent, formand for LandboNords Griseudvalg og næstformand i netop LandboNord.

Ved sin formandsberetning ved LandboNords Landbrugskonference 2023 langer han ud efter den påtænkte afgift og de konsekvenser, afgiften vil få.

- Uanset hvordan man indfører en afgift, så vil det belaste økonomien på vores bedrifter og forsinke omstillingen til en grønnere produktion, siger han og forklarer, at bæredygtighed og emissioner er emner, landbruget har arbejdet med i årtier.

- Avlen har givet os flere grise, et lavere foderforbrug. Forskningen har givet en mere korrekt fodring af vores dyr med et mindre tab til omgivelserne. I dag laver vi faktisk to grise på samme input, som man brugte på at producere én gris i 1985, lyder det fra talerstolen.

De politiske udmeldinger om, at afgiftsmidlerne skal retur til erhvervet, frygter Torben Farum for.

- Pengene skal forståeligt nok ledes tilbage til landbruget, men gad vide hvor meget der forsvinder i administration. Jeg har til gode at se den ordning, hvor man ikke selv skal bidrage med ekstra midler for at få, og når man ser på, hvordan det offentlige ellers snøvler, når de skal administrere disse ordninger, er der stor chance for, at dem, som starter med at betale, ikke er selvstændige, når engang pengene begynder at vende tilbage til erhvervet, beklager han sig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle