Griseproducenter er utilfredse med ny dyrevelfærdsaftale

Politikerne agerer mere ud fra følelser end fakta, når det kommer til dyrevelfærd, mener Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

Landsforeningen af Danske Svineproducenter er langt fra begejstret for den nye politiske dyrevelfærdsaftale, som blev indgået i Folketinget i sidste uge.

Foreningen påpeger i en pressemeddelelse, at man er i mod øget kontrol, som der er lagt op til i den nye aftale.

Her lyder det nemlig, at et bredt flertal af Folketingets partier er enige om at øge kontrolniveauet så en gennemsnitlig grise- eller kvægbesætning som udgangspunkt besøges hvert femte år.

Kontrollen fokuseres dog mod grise- og kvægbesætninger, hvor der er faglig begrundelse for at hæve kontroltrykket.

- Vi vender os imod øget kontrol, vi er i forvejen gennemkontrollerede på et vanvittigt højt niveau. Det er en gammeldags tankegang, at mere kontrol fører til noget godt. Er der enkelte, der ikke lever op til kravene, må fokus være på dem, og vi mener, at man når længst med rådgivning frem for straf, siger Landsforeningens formand, Jeppe Bloch Nielsen i pressemeddelelsen.

Bliver dyrt for erhvervet

Desuden beklager formand Jeppe Bloch Nielsen, at der ikke har været fokus på det, danske griseproducenter i forvejen gør godt på dyrevelfærdsområdet.

Overordnet er han træt af, at politikerne agerer ud fra følelser frem for fakta.

- Det er så let at sige, at dyrene bør gå uden for på en grøn græsmark, når man ikke har kendskab til forholdene i dansk svineproduktion og måske aldrig har set en moderne stald, som er indrettet efter at grisene skal have det godt gennem hele deres opvækst,  siger Jeppe Bloch Nielsen.

- Det her kommer til at koste mange penge for erhvervet, og hvad nytter det hele, hvis resultatet bliver, at forbrugerne så bare køber svinekød fra lande, hvor velfærden måske er på et lavere niveau, siger han.

Formanden mener også, at enhver griseproducent som noget helt naturligt arbejder for at minimere dødeligheden hos pattegrise. Noget politikerne vil finde nye løsninger på.

Foreningen tager også skarpt afstand fra, at der indføres bøder for de griseproducenter, der kuperer haler for at begrænse risikoen for halebid og mistrivsel.

- Det nytter ikke noget, at Danmark går enegang på det her område, det kan ikke forenes med det omsætningsmønster, vi kender. Den eneste løsning er ensartet lovgivning i hele Europa. Kun et europæisk totalforbud mod halekupering kan sikre flere hele haler.

Blandt de få positive punkter fremhæver Jeppe Bloch Nielsen, at de administrative forseelser adskilles fra dem, der har direkte betydning for dyrevelfærden.

Foreningen glæder sig også over, at man vil afskaffe den anden opfølgende kontrol, når tingene er bragt i orden-

Med i aftalen er udover regeringen, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale, Dansk Folkeparti og Alternativet. Kun Enhedslisten og Danmarksdemokraterne er ikke med i aftalen.

/brahe

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle