Grovfoderdag: Bliv klogere på 37 majssorter
LMO afholder stor grovfoder-event. Fire firmaer præsenterer fordele og ulemper for 37 majssorter.

LMO inviterer til stor grovfoderdag mandag 19. september med fokus på majssorter til såning forår 2018.

Arrangementet afholdes ved Tjele, hvor fire firmaer kommer og præsenterer fordele og ulemper for 37 majssorter og giver råd om hvilken majs der passer bedst til en given geografiske lokalitet.

”Landmændene får mulighed for, at se de forskellige sorter for at danne sig et overblik over, hvad der passer til deres ejendom.

Både i forhold til det markmæssige, hvornår majsen er klar til høst og hvordan den passer til fodring af deres besætning”, fortæller LMOs planteavlskonsulent Peter Ditlevsen.

Hvordan er vækstsæsonen gået?

På grovfoderdagen bliver der også gjort status på, hvordan græsset og de forskellige majssorter har klaret indeværende vækstsæson:

”Vi ved endnu ikke, hvilke fodringsmuligheder der er med årets høst, men noget af det vi vil se på er, om kernerne er modne, om kolberne er fyldt op og om bestøvingen er gået, som den skal”, siger Peter Ditlevsen.

Konsulent: Giv besked om majshalvmøl - også naboerne skal pløjeKvæg 11. september · 09:37

Formålet er at se, hvor langt majsene er i modningsprocessen og dermed give et kompetent bud på, hvornår majsene er høstklar, og hvad man kan gøre for at forbedre foderkvaliteten med den majs, der lige nu står på marken.

”Vi kommer til at vurdere, hvordan grovfoderets kvalitet bliver i år og ud fra det bedømme, om det kan flytte noget på mælkens fremstillingspris, på landmandens økonomi og om han kan spare kraftfoder i 2018”, siger Peter Ditlevsen.

Placering af gylle til majs

Nye regler for fosforregulering betyder, at kvægbrug maksimalt må tildele 30-35 kg fosfor pr. ha. Det medfører for nogle kvægbrug, der tilfører 10 kg fosfor pr. ha  i handelsgødning til majsene, at harmonien på ejendommene kan reduceres, og dermed bliver fosfor den begrænsende faktor.
 
En af løsningerne kan være en såkaldt nedfælder, der kan placere gyllen korrekt for majsen, og derfor vil LMOs konsulenter holde både teoretiske og praktiske indlæg om emnet:

”Placering af gylle til majsene i stedet for handelsgødning med fosfor vil være et værktøj til at kunne løse udfordringerne, der er kommet med den ny fosforregulering på kvægbrugene”, siger Ib Møller Jensen, planteavlskonsulent i LMO.

Læs mere om arrangementet på LMOs hjemmeside.

 

Faktaboks

Grovfoderdagen - det kan du også høre om:

Efterafgrøder, græsblandinger, gødning af græs og mikronæringsstoffer i majsen.

En særlig gyllenedfælder som kan placere gylle til majs viser, hvordan man kan undvære handelsgødning med fosfor.

Status på Rådgivermatchen om grovfoderproduktion. Hvor er de største indtjeningsmuligheder, som endnu ikke er udnyttet?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.