Grovfodertabet svarer til et fald i mælkeprisen på 25 øre

Jeg er selsfølgelig stolt over, at jeg vandt Græsmatchen i 2006, men hele processen har givet mig fantastisk meget. Jeg tror ikke, jeg har produceret et dårligt græsslæt siden, altså der var min skyld«, siger Lars Andersen. Årets tørke har kostet Lars mange tabte foderenheder, faktisk 250.000 FE.

»Jeg har regnet ud, at det svarer til et mælkeprisfald på 25 øre, hvis jeg kunne købe hver foderenhed til 1 kr. Nu kan jeg nok slet ikke købe noget, men selv hvis jeg kunne, var prisen nok også noget højere. Det allerværste, der kan ske mig, er, hvis mælkeprisen falder, da jeg lever af at producere mælk. Jeg har ingen anden indtægt«, siger Lars. Fremstillingsprisen pr. FE er i græs 80 øre og i majs 87 øre.

Lars Andersen producerer normalt selv 100 storballer halm, men er nede på 50-75 i år. Men han har en fast leverandør, der leverer ca. 800 storballer. Hver balle koster 400,- kr.

»Der går meget til dybstrøelse, men køerne har da hentet lidt selv på de tørre græsmarker i sommer«, konstaterer Lars. Han er leverandør til biogasselskabet Fåborg-Midtfyn Biogas, der henter dybstrøelsen og bringer den afgassede dybstrøelse tilbage. Det går i nul, men jeg er glad for den afgassede produkt, fordi det er nemt at håndtere og få bragt ud«, siger Lars.

I vinter blev køerne lidt urolige og gik lidt ned i ydelse fra de normale 9.700 kg EKM.

»Vi ved ikke, hvad det skyldes, men måske er det krybestrøm. Vi flyttede i hvert fald jordstikket til el-hegnet. Vi låner græsareal ud til naboens heste om vinteren, og jordstikket var koblet på stalden. Endvidere er vi begyndt at tildele ekstra foderkridt, og jeg synes, det har hjulpet«, siger Lars Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle