Grovvare-direktør: Landbruget bør gå efter at score gevinsten på biogasanlæg

Hos Vestjyllands Andel mener man, at det kun kan gå for langsomt med at få landbruget til at investere i markedet for biogas fra grønne proteinkilder. Der ligger nemlig et stort vækstpotentiale og venter, og selskabet har planer om selv at bygge biogasanlæg.

Hos Vestjyllands Andel satser man på at få foden indenfor på markedet for biogasproduktion.

For hos andelsselskabet er det en strategisk beslutning at investere i grøn omstilling for at få fat i hele værdiskabelsen.

Og direktør Steen Bitsch mener, at resten af dansk landbrug bør rykke for at tage del i den vækstmulighed. Det fortæller han onsdag på Patriotisk Selskabs økonomikonference i Odense.

”Et af de største fejl i andelsbevægelsen er, at vi ikke har sat os på biogas fra start. Det er lidt dumt, at vi har solgt det til engelske kapitalfonde. Derfor vil vi ind nu”, siger Steen Bitsch.

For halvandet år siden gik Vestjyllands Andel sammen med Jysk Energi og Langfristet Erhvervsfinansiering og etablerede selskabet DBC Invest under Danish Bio Commodities. I samme forbindelse præsenterede de et samlet investeringstilsagn på 215 millioner kr. i danske biogasanlæg.

Indtil videre er der blevet investeret i fire biogasanlæg: Grauballegaard Biogas, Sindal Biogas, Sønderjysk Biogas og Outrup Biogas.

Rustet til nybyggeri

Udover investeringerne i eksisterende biogasanlæg har Vestjyllands Andel ambitioner om at etablere nye anlæg. Han påpeger, at anlæggene ikke nødvendigvis skal have en enorm størrelse for at være en god investering.

”Lige så snart vi har proof of concept, så er vi klar til at bygge på den store klinge. Vi havde håbet på, at vi allerede var i gang nu, men vi tror på, at det sker næste år”, sagde Steen Bitsch.

I forhold til ejerstrukturen bør målsætningen ifølge ham være, at andelsselskaberne skal eje 40-50 procent, aldrig over. I stedet skal køberne af biogassen, energiselskaberne, eje halvdelen eller hovedparten, fordi de så har en vedvarende interesse i at bruge gassen.

”Dermed er der sikret enighed i ejerkredsen. Det er altid rarest, at alle i et bestyrelseslokale er glade for hinanden”, sagde Steen Bitsch.

Senest har man udvidet ejerkredsen og dermed kapitalgrundlaget, da Hedeselskabet og herunder HedeDanmark A/S er kommet med en 10 procents aktieandel i både Danish Bio Commodities og DBC Invest via en rettet emission i begge selskaber.

Samtidig tegnede Vestjyllands Andel og Jysk Energi ny kapital i de to DBC-selskaber, så kapitalgrundlaget samlet set styrkes med et ”solidt tocifret millionbeløb”. Målet med den manøvre fra ejerkredsen er at videreudvikle DBC’s forretningsområder og samtidig styrke de serviceydelser, som DBC yder til biogasanlæggene.

I alt har Vestjyllands Andel og Jysk Energi hver især nu allokeret 125 millioner kroner til DBC Invest. Vestjysk Andel har en årlig omsætning på 2.5 milliarder og en egenkapital på 1 milliard kroner.

Vil tjene på CO2-gevinst på græsprotein

Biogasanlæggene kan tage alle former for biomasse, men specielt biomasse fra græsproduktion har stort potentiale, mener man hos Vestjyllands Andel. Græsprotein er nemlig andengenerations biomasse, og græs er meget effektivt til at hive CO2 ud af luften.

Dermed er det ikke kun en potentiel forretningsmulighed; det er også en vindersag for landbrugets image i resten af samfundet.

”Vi har valgt at bevæge os ud, hvor verden er forlænget med brædder, og vi ved ikke altid, om det bærer. Men landbrug og skovbrug er det eneste, der kan lagre CO2 og samtidig skabe værdi. Landbruget indfanger CO2 hver eneste dag, og det skal ikke være flove over, tværtimod” sagde Steen Bitsch.

Samtidig arbejdes der på forskning i, hvordan græsproteinet også kan bruges til foder til især grise og høns. Ifølge Steen Bitsch er to forsøg startet sidste sommer lovende i forhold til højt proteinindhold og sammensætningen af aminosyrer i dyrene, men der foreligger stadig mere arbejde med at samle data. På sigt vil man også forsøge at omdanne græsprotein til fødevarer til mennesker. 

Fremtidspotentiale på flere fronter

Potentialet for biogasanlæg kommer fra nedprioriteringen af naturgas og olie. Ifølge Steen Bitsch kan økonomien i biogas på nuværende tidspunkt hænge sammen omkring 6,5 kroner per kubikmeter. Til sammenligning er prisen på naturgas de seneste måneder steget til 8 kroner per kubikmeter eller over.

Når biogas opgraderes til naturgassystemet, udstedes certifikater. Certifikaterne er dokumentation for, at en vis mængde bionaturgas har erstattet en tilsvarende mængde konventionel naturgas.

Certifikaterne gør det muligt at spore bionaturgassen fra det tidspunkt, hvor den bliver tilført naturgasnettet, gennem alle handler, og indtil den bliver solgt til forbrugerne. Her melder Steen Bitsch om større efterspørgsel på certifikater end forventet, både til biogas udvundet fra førstegenerations biomasse, men endnu bedre fra andengenerations biomasse.

”CO2 er den nye kryptovaluta, som alle vil have del i. De nuværende priser på naturgas er usædvanligt høje og ikke retvisende, men efterhånden som olie og gas bliver presset ud, så får vi kronede dage”, sagde Steen Bitsch.

En anden sidegevinst ved biogas fra græs og andre CO2-effektive afgrøder er, at det vinder gehør hos den yngre generation. Ifølge Steen Bitsch oplever han stor interesse, når han præsenterer visionerne på erhvervs- og landbrugsskoler.

”De unge kan lide den historie, vi fortæller. Her tænker de, at fremtiden er lys, ikke sort, som landbruget har forsøgt at sige i nogle år. De unge tænder på det, og det er vigtigt”, sagde Steen Bitsch.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle