Netværk og landbrugsrådgivere giver gode tips til at undgå at smide mad ud i julen.
Julefrokosten skal bugne af mad. Det er vel nærmest grundregel nummer et. Men udover en kur i januar, så har det den kedelige konsekvens, at meget mad går til spilde. Landbrug & Fødevarer vurderer, at danskerne i gennemsnit pr. husstand smider 700 kroner mad ud i december.
Nu har netværket "Stop Spild af Mad" og AgroTech, der udover landbrugsrådgivning også hjælper kantiner og storkøkkener med at reducere madspild, har nu lavet nogle huskeråd, hvis man har i sinde at mindske madspildet i år.
Guide - Hvad kan kantiner, restauranter og cateringfirmaer gøre:
- Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade
- Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre
- Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner
- Skift de store fade ud med mindre fade
- Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind – og skriv jeres erfaringer fra i år ned, så I har et godt udgangspunkt næste år
- Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når de store fade efterhånden skiftes ud med mindre fade
- Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning
- Fortæl om resultatet af jeres indsats – og brug erfaringerne næste år
- Overvej at indføre et ”frameld gebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik
- Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid – hvor meget kan en enkelt person overhovedet spise. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inkl. brød
- Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande, osv.
- Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise
- Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via www.stopspildafmad.dk
Hvad kan julefrokostens gæster gøre:
- Støt positivt op om projektet – jo større opmærksomhed der er på at forebygge madspild, des større bliver handling
- Indtænk mindre madspild allerede fra starten, når firmaet begynder at planlægge julefrokosten. Jo tidligere i planlægningen desto bedre
- Husk, at tilmelding til julefrokosten er bindende: melder du fra, er du med til at din del af maden bliver tilovers og ender i skraldespanden
- Gå hellere flere gange til julebuffeten og øs mindre op ad gangen. Her vil du opleve, at du også får mindre tendens til at overspise