Gulerodskongen satser på 100 procent økologi

Et mindre dyk på bundlinjen i det afsluttede regnskabsår bremser ikke Danroots i at sigte på at blive Europas førende producent af rodfrugter. Planen er at udfase konventionel produktion helt.

Regnskabsåret 2016/17 sluttede med en nedgang på bundlinjen for den jyske grøntsagsproducent Danroots. Resultatet gik fra 3,9 millioner kroner i 2015/16 til 2,4 millioner kroner i 2016/17.

Virksomhedens bruttofortjeneste gik ligeledes fra 19,4 millioner kroner i 2015/16 til 18 millioner i 2016/17.

"På grund af, at vi blev ramt af en 3F konflikt hos en af vores leverandører måtte vi holde udsalg af vores varer inden regnskabets afslutning.  Det gjorde selvfølgelig at vi fik et usædvanligt godt år i 2015/16, men de varer kom vi til at mangle i det netop aflagte regnskab", siger Jan Mygdam, der er bestyrelsesformand i Danroots., til Landbrugsavisen.dk. Han har været bestyrelsesformand i virksomheden siden 2009.

På baggrund af de omstændigheder er man rigtig godt tilfreds med resultatet.

"Vi forventer at kunne sælge rigtig mange varer de næste år og dermed også et bedre resultat i det indeværende regnskabsår", siger Jan Mygdam.

100 procent økologi

Fremadrettet ser virksomheden meget positivt på markedet og egne muligheder.

Over de næste 4-5 år er det planen at overgå helt til økologi på rodfrugtsproduktionen.

"Jeg tror, det bliver med konventionelle rodfrugter som med buræg. De bliver udfaset, fordi forbrugerene efterspørger de økologiske i stedet", siger ejer og direktør i Danroots, Klaus Vestergaard til Landbrugsavisen.dk.

Danroots startede op med økolologisk produktion for ca. 15-20 år og er siden vokset til at udgøre ca. 75 procent af produktionen.

"Økologien er lykkedes rigtig godt for os, og vi synes samtidig, at det er en sjov faglig udfordring, Vi har et stort vækstpotentiale, og vi forventer at kunne fordoble vores produktion henover de næste 4-5 år", siger han. 

Danroots råder over i alt 2500 hektar, hvoraf de ca. 2000 hektar dyrkes økologisk. Der er rodfrugter på ca. 700 hektar og i rodfrugtsproduktionen bliver de ca. 400 hektar dyrket økologisk.

De resterende hektar, hvor der ikke dyrkes rodfrugter, bruges til at dyrke korn, primært havre og rug.

Virksomheden har en række aftaler om leje af jord, hvoraf den største og ældste aftale er med Tjele Gods.

"Det kan bedre betale sig for os at leje jorden, og det giver os større fleksibilitet.  Og for eksempelvis en svineproducent kan det være en god, fast indtjening at leje jorden ud til os.  Vi arbejder meget i netværk på den front, og det er en stor og vigitig del af vores satsning på økologi", siger Klaus Vestergaard.

Førende i Europa

Hos Danroots er missionen at blive den førende producent af økologiske rodfrugter i Europa, og man ser et store muligheder i at ekspandere i Europa, især Tyskland.

"Vi satser meget på det tyske marked. I Danmark er vi lidt sårbare på grund af, at vi handler med relativt få, store supermarkeder. Ved at blive endnu større på det tyske marked er det planen at sprede vores risiko lidt mere", siger Jan Mygdam.

På trods af et mindre godt regnskab i år bliver der ikke droslet ned på investeringerne i fremtiden.

"Vi vil fastholde det investeringsniveau vi har i dag. I regnskabsåret har vi investeret omkring 4,6 millioner kroner og altså et niveau, der er højere end vores indtjening", siger han.

Investeringerne vil blive brugt på maskiner - næste køb vil være et sorterings - og pakkeanlæg.

Indledt generationsskifte

Klaus Vestergaard er tredje generations ejer af virksomheden, som har eksisteret siden 1955.

I foråret besluttede han at indlemme sine børn, en søn og to døtre, som medejere i selskabet. Sønnen Peter er aktiv i virksomheden.

For at lave de indledende øvelser frem mod det næste generationsskifte, fik de hver i omegnen af 10 pct. ejerskab. De endelige detaljer omkring overgangen er dog endnu ikke helt besluttet.

"Jeg tænker på virksomheden, så i løbet af 5-10 år spiller jeg en meget mindre rolle. Hvis jeg ikke trækker mig snart, så slukker jeg lyset i de unge mennesker," siger indehaveren.

Faktaboks

Danroots beskæftiger ca. 23 medarbejdere under nuværende ejer og direktør Klaus Vestergaard, der er tredje generation.

Selskabet, der tidligere gik under navnet Tange Frilandsgartneri, har eksisteret siden 1955.

Danroots er en af Danmarks største producenter af rodfrugter, primært gulerødder, som bl.a. eksporteres til det tyske marked.

Virksomhedens arealer dækker over ca. 2500 hektar, hvoraf de 700 er med grøntsager. Resten bruges til at dyrke korn, primært rug og havre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle