Gyserformiddag på folkemøde: Landbrug ligger skidt i ulykkesstatistikken

Statistikken over dødsulykker og andre ulykker er ikke klædelig for landbruget – der er brug for en kulturændring, mener erhvervet.

Opsamling af erfaring fra ulykker, der er lige ved at ske, skal sættes mere i system, så man kan lære af dem og undgå ulykker. Sådan lød et bud fra Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer i en debat om arbejdsulykker på folkemødet fredag.

Martin Merrild roste samarbejdet med politikerne om at ændre kontrollen af arbejdsmiljø på bedrifterne til at blive mere rådgivende og mindre fokuseret på mindre, og ikke særligt betydningsfulde fejl.

”Vi har arbejdet med politikerne på at opfinde det gode kontrolbesøg, som er mere baseret på rådgivning og på at se, om der er styr på tingene. Hvis der er direkte ulovlige ting, er de selvfølgelig nødt til at ind”, sagde Martin Merrild.

Han pegede på, hvordan landbruget tidligere har oplevet, at man ledte efter mindre brud, for eksempel om der var en brugsanvisning til boremaskinen. Den slags irriterer landmænd, der bruger deres boremaskine så tit, at de godt ved, hvordan den virker.

”Det er jo noget pjat”, sagde han.

Gør det eller smut

Men erhvervet er selv opsat på at få antallet af ulykker ned.

Thorbjørn Koefoed, formand for Landboungdom, pegede på, at en årsag til ulykker blandt unge kan være, at de ikke tør sige fra, hvis de bliver bedt om noget, de mener er for farligt.

”De skal turde sige nej eller kræve sikkerhedsudstyr, og arbejdsgiverne skal være klar til at acceptere det. Men jeg har medlemmer, som har afvist en farlig opgave og fået at vide at ’du kan gøre det eller smutte’ ”, siger han.

Han mener, at man snarere skulle fyre medarbejdere, der ikke vil bruge sikkerhedsudstyr.

Martin Merrild erkender, at der er brug for at tage gamle vaner op til revision.

”Vi har helt klart en kultur, hvor vi er alt for risikovillige, og hvor travlhed retfærdiggør, at man gør noget risikabelt, det skal vi væk fra”, siger han.

Unge og gamle rammes mest

Ifølge arbejdsmediciner Ole Carstensen, går det oftest ud over de unge og de ældre, når skaden sker. Mere end en tredjedel af de alvorlige ulykker sker ved arbejdet med dyr.

Han savner at se et fald i antallet af arbejdsulykker i landbruget, som man har set det i andre erhverv. Antallet af ulykker er heller ikke faldet siden politikerne kastede fokus på det. Det kan dog skyldes, at fokus har resulteret i, at ulykker der ikke tidligere blev anmeldt til Arbejdstilsynet nu bliver anmeldt. Det er godt, for det giver erfaringsopsamling, påpeger han.

Systematik virker

Specialist i arbejdssikkerhed, Heller Domino, Seges peger på, at systematik kan være med til at gøre landbrug til en sikrere arbejdsplads.

”Landmænd går meget op i nøgletal. Man kan også sætte sikkerhed i system og tage det op ved tavlemøderne”, mener hun.

Hun peger også på, at der er design i, om ulykker sker. Værktøjet skal være praktisk indrettet og ikke invitere til, at man snyder med sikkerheden.

En håndsoprækning ved en debat torsdag havde angiveligt vist, at 10 ud af 50 har prøvet at vælte med en minilæsser.

Seges har for at skærpe opmærksomheden omkring sikkerhed lavet en konkurrence om gode ideer til sikkerhed på Facebook.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle