Hård kritik af høring om ulveplan: "Vi har spildt tiden"

Landbrug & Fødevarer kritiserer processen i Vildtforvaltningsrådet, der skulle yde rådgiving til den næste ulveforvaltningsplan. Rådet har ikke kunnet blive enige.

Splittelsen i Vildtforvaltningsrådet er så dyb, at formand Jan Eriksen har måttet kaste håndklædet i ringen i forhold til at skulle give miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) input til en ny ulveplan.

Den nye forvaltningsplan skulle afløse den gamle fra 2014 og være præsenteret for måneder siden, men det er umuligt at nå til enighed i rådet, fortalte Jan Eriksen torsdag til Altinget.

Lars Hvidtfeldt er Landbrug & Fødevarers repræsentant i Vildtforvaltningsrådet, og han kritiserer nu forløbet omkring høringen af den nye forvaltningsplan.

kæmper for trygge rammer

Hvidtfeldt mener, at man har spildt tiden på møderne med at diskutere et ulvesikret hegn i stedet for at diskutere blandt andet de økonomiske konsekvenser ved at have ulve i hele Jylland, som udspillet beskriver vil ske.

"Vi er optagede af at lave en plan, som skal give nogle trygge rammer for husdyrsproducenterne, som ikke skal frygte at komme ud til en skambidt eller stresset besætning", siger viceformanden i Landbrug & Fødevarer og fortsætter:

"Men det har været en dårlig proces på mange måder, og vi har spildt vores tid til møderne, for der har manglet helt fundamentale analyser at diskutere ud fra. Det udspil, vi har set, beskriver, hvordan ulvene vil formere sig og være i hele Jylland, men ikke noget om hvad det vil koste i hegn, vildtskader osv.".

gør det umuligt at skyde problemulv

Det er først i den sidste skriftlige høring, at Landbrug & Fødevarer har haft mulighed for beskrive, hvad man mener mangler af analyser.

Han mener desuden, at det nuværende udspil gør det praktisk umuligt at få at lov at skyde en problemulv, fordi det kræver så meget dokumentation at definere en problemulv.

forvaltning har spillet fallit

Den dårlige proces ærgrer Lars Hvidtfeldt, der mener, at man forspilder en mulighed for at komme problemerne i forkøbet.

"Det er kernen i en forvaltningsplan, at man tager højde for konsekvenser og forbereder sig på, hvad der kan ske, og nu har vi muligheden", siger han og fortsætter:

"Men det kommer ikke til at ske med denne plan, og jeg mener, at forvaltningen har spillet fallit. Mine forventninger er i hvert fald i bund til, at den her plan kommer nogen vegne, og så må man tilbage og finde ud af, hvordan det kan være anderledes".

kan ikke bakke op

Både Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening har meddelt i høringssvar, at de ikke kan bakke op om planen.

Hos Landbrug & Fødevarer mener man, at planen ikke tager udgangspunkt i virkeligheden for de bønder, der gerne vil beskytte sine dyr mod ulven, mens Danmarks Naturfredningsforening omvendt mener, at ulven ikke bliver beskyttet godt nok i planen.

definition står ved magt

I et skriftligt svar til landbrugsavisen.dk forklarer, miljø- og fødevareministeren, at han ærgrer sig over, at man ikke har kunnet blive enige, og han nu vil overveje næste skridt.

"Jeg havde set frem til at modtage en indstilling om ny forvaltningsplan for ulv fra Vildtforvaltningsrådet, og jeg synes, at det er ærgerligt, hvis Vildtforvaltningsrådet ikke kan blive enige", skriver ministeren og fortsætter:
 
"Det ændrer ikke ved, at den ændrede definition af problemulve, som jeg har offentliggjorde i juni, står ved magt. Den skal blandt andet gøre det lettere at få en reguleringstilladelse til at skyde de såkaldte problemulve, fx når de angriber husdyr".

Ministeriet har desuden ikke flere kommentarer til processen i Vildtforvaltningsrådet, og det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra formand Jan Eriksen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle