Hækkerup: Jeg kastede mig ind kampen om landbrugspakken

Karen Hækkerup havde to hektiske uger, da der var mediestorm om Eva Kjer Hansen og landbrugspakken.

Karen Hækkerup har været en markant figur under det, som store dele af pressen døbte gyllegate. Hun var således i tv-studier og radioen hele ugen. Det var en vigtig kamp, siger hun.

”Det vigtigste var, at flertallet blev ved med at stå bag landbrugspakken,” forklarer Karen Hækkerup.

Effektivt Landbrug skrev torsdag, at Axelborg i den seneste har holdt lav profil. Det er dog kun en halv sandhed, siger Karen Hækkerup.

I stedet for at gå ud og kritisere forskere valgte Landbrug & Fødevarer og Seges at præsentere egne beregninger – der viste en lavere kvælstofudledning end regeringen simpelthen ved fagligt at sætte kritisk fokus på beregningsforudsætningerne. 

Det var ifølge Hækkerup en vanskelig fase. Årsagen var, at det udviklede sig fra at være en lille faglig diskussion til at være en regeringskrise.

”Det var en konflikt, der nærmest udviklede sig til en blodrus,” siger Karen Hækkerup.

Derfor endte det også med at være landbrugspakkens overlevelse, der var mest central.

”På de indre linjer arbejdede vi på at få pakken gennemført. Vi sagde: Slå koldt vand i blodet,” siger Karen Hækkerup.

”På det tidspunkt sagde vi: Vinder vi noget ved at gå ud og tage et slagsmål med forskerne? Folk ville sige, at det er bare, fordi I selv er part i sagen. Nogle gange giver det god mening at tage et slagsmål. Andre gange skal man helst prøve på at have det lange sigte på,” siger hun.

Hun understreger, at L&F og Seges dog også gik i rette med forskere på  Københavns Universitet, da der kom åbenlyst forkerte beregninger ind i debatten.

Karen Hækkerup er ked af, at Eva Kjer Hansen måtte gå som miljø- og fødevareminister, men er glad for, at sagen ikke endte i den værste katastrofe, der kunne ske.

”Landbrugspakken blev jo stemt igennem,” pointerer Karen Hækkerup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle