Hækkerup på Marienborg: ”Vi ved ikke nu, hvad folk skal arbejde med om 10 år”

Hvad svarer man, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviterer til Marienborg til en snak om, hvordan samfundet ”disruptes”, altså omvæltes af teknologien?
Svaret er ikke ligetil:
”Vi ved ikke nu, hvad folk skal arbejde med om 10 år,” fastslår Karen Hækkerup.
Én ting er dog sikkert – verden om 10 år ser markant anderledes ud, og både landbruget, virksomhederne og staten bliver nødt til at forholde sig til det, siger hun.
”Der bliver behov for mange nye kompetencer i fremtiden. Vi skal satse på forskning og uddannelse, for vi skal være med helt fremme,” siger den adm. direktør for Landbrug & Fødevarer.
Karen Hækkerup er sammen med andre erhvervsfolk er inviteret til inspirationsmøde på Marienborg, fordi regeringen vil nedsætte et ”disruptionråd”. Disruption er, når nye teknologier markant ændrer et eksisterende erhverv. Kendte  tilfælde er über, som udfordrer taxabranchen ved at lade private køre passagerer i deres egen bil , eller streamingtjenester som Netflix, der på få år helt udkonkurrerede videoudlejningsbutikker.

Disruption er i fuld gang

Disruption er allerede i fuld gang i landbruget, påpeger Karen Hækkerup. Robotter, droner og præcisionslandbrug ændrer eksempelvis traktorførerens rolle og overtager den måske på sigt helt.


Hun ser det ikke sådan, at landbruget nødvendigvis vil beskæftige færre, blot fordi robotterne overtager en del af arbejdet. For der skabes også  nye arbejdspladser.


”Brug af robotter og bedre udnyttelse af data kan skabe merværdi og en bedre bundlinje hos landmanden fx ved at gøre det nemmere at målrette produktionen mod nye betalingsvillige forbrugersegmenter.  Hvis  landmanden tjener flere penge så vokser kagen jo.”siger Karen Hækkerup.

Fjern benspænd

Hendes budskab til Lars Løkke Rasmussen er, at regeringen bør arbejde på at fjerne benspænd, som kan forhindre landmænd og virksomheder i at udnytte det forretningsmæssige potentiale i brug af data og nye teknologier. Samtidigt skal kompetencerne i brug af ny teknologi styrkes i alle uddannelsesled og samarbejdet mellem universiteter, GTS-institutter og virksomheder skal op på et helt andet niveau.

” Udviklingen går hurtigt i øjeblikket. Ikke bare i Danmark. I hele verden. Vi skal se på, hvordan vi får det til at give plus på bundlinjen. Det er det, det handler om,” siger Karen Hækkerup.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle