Høegh efter samråd: Alle alarmklokker ringer

Venstres miljøordfører Henrik Høegh er foruroliget over praksis for grundvandsovervågning, hvor vandprøver uden pesticidfund sorteres fra. Det giver et forvrænget billede, mener han.

Henrik Høegh, miljøordfører for Venstre, er mystificeret over den praksis, Miljøministeriet benytter ved behandling af data fra den danske grundvandsovervågning.

Han undrer sig efter et samråd om målinger af pesticider i grundvand torsdag, hvor miljøminister Kirsten Brosbøl gav oplysninger om, at grundvandsprøver, som ikke indeholder pesticider, ikke indgår i beregningerne af grundvandets tilstand.

Vil ikke fortynde

»De smider alt det væk, hvor de ikke finder noget og tager kun det, hvor der er fund. Begrundelsen er, at GEUS (forskningsinstitution under Klima- og Energiministeriet, red.) ikke vil »fortynde resultaterne,« siger Henrik Høegh.

»Men så er det altså, at alle alarmklokker ringer: Når man først udvælger de områder, hvor risikoen er størst, og derefter smider resultatet ud, hvis man ikke finder noget, så er det altså et forvrænget billede, som Folketinget modtager,« siger Henrik Høegh.

»Det er rimelig alvorligt. Vi vil hverken have et »fortyndet« eller et opkoncentreret billede - vi vil have billedét,« siger Henrik Høegh.

Arrangerer høring

Henrik Høegh og det øvrige miljøudvalg afslog efter samrådet med Kirsten Brosbøl torsdag ministerens tilbud om en teknisk gennemgang af grundvandsovervågningen.

I stedet vil miljøudvalget arrangere en høring om grundvandsovervågningen i Danmark.

Når den er overstået, vil Miljøudvalget kalde både Klima- og Energiministeren og miljøministeren i nyt samråd.

»Vi skal have styr på, om der er tale om forskningsmæssig uredelighed i den måde, man gør det her på. Hvis det her er foregået på den måde de sidste 10 år, er der selvfølgelig ikke noget at gøre ved det. Det interessante er nu, hvad vi gør fremadrettet,« siger Henrik Høegh.

Emneord

pesticider

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle