Høj aktivitet i hvedeeksportmarkedet

Rapsfrøene viste styrke frem mod luk på afgrødemarkedet trods olieprisfald. Saudi Arabiens olieproduktion ventes på fuld styrke inden månedens udgang

Afgrødemarkedet svinger i disse dage i takt med olien, og den holder sig ikke tilbage med store prisudsving. Oven på weekendens droneangreb steg olieprisen mandag knap 15 procent, men en del af den risikopræmie der blev tilført mandag, blev i går reduceret på mere optimistiske toner om, hvornår verdens største olieanlæg igen er oppe at køre.

Det skriver Jyske Markets.

De hidtidige spekulationer har spændt vidt fra dage til måneder. Men en officiel udtalelse fra  kongedømmets olieminister i går, lyder på at 50 procent af produktionen er under opstart og man er tæt
på at genopstarte 70 procent af produktionstabet på 5,7 mio. tønder dagligt.

Samtidig forventer man at være på fulde omdrejninger ultimo september.

Olieprisen drattede prompte seks procent på nyheden og trak afgrødemarkedet med lavere, heriblandt oliefrøene, som var dagens vinder mandag. Oven på chokket rettede afgrøderne sig en smule, en indikation på, at de trods alt har svært ved at blive presset lavere, og den sæsonmæssige bund har indfundet sig.

Høj aktivitet på hvede

I hvedemarkedet gearer aktiviteten denne uge op på eksportfronten. Algeriet lagde i starten af ugen ud med at søge hvede, og siden hen har Etiopien, Jordan og Egypten meldt sig. Den egyptiske tender vil traditionelt blive overvåget nøje, og vil give et godt billede af, hvordan konkurrencesituationen ser ud i
øjeblikket.

Grundet de geografiske afstande ligger Sortehavshveden godt for, men man skal fortsat ikke afskrive europæiske varer trods de lidt højere fragtomkostninger. De store importnationer ser ud til at begynde at udnytte det attraktive prisniveau, hvilket bør begrænse risikoen på nedsiden i møllehveden.

Rapspriserne svingede i takt

Rapspriserne svingede henover dagen over 5 EUR pr. ton i takt med rygtemøllen i oliemarkedet. De lavere risikopræmier til olien satte lavpunktet for rapsfrøene over dagen, men et stærkt comeback frem mod lukningen betød at prisfaldet blev reduceret til 2 EUR/ton for dagen.

Et tegn på stærk købsinteresse, hvor prisfald bliver udnyttet til at afdække positioner i et underforsynet marked.

Teknisk betød gårsdagens fald at rapsfrøene handler omkring modstandsniveauet i 385-387 euro pr. ton, som de seneste to sæsoner har ageret topniveau. Men forsyningsbalancen er endnu strammere denne sæson, og en svag euro holder gør det dyrere at importere frø.

Der udover kan højere produktion af solsikkefrø ikke opveje den lavere produktion af rapsfrø. Høsten af rapsvarianten canola er i fuld gang i Canada, og her betyder diplomatisk krise med Kina fortsat, at eksporten til Kina er på et minimum.

Det vil omvendt få stor betydning for den europæiske import, som får svært ved at få dækket sit
importbehov via de traditionelle markeder. Den canadiske canola er i øjeblikket attraktivt prissat sammenlignet med rapsfrøene, med et prisspænd mellem de to er med 75 euro pr. ton, tangerende til det højeste niveau siden 2014.

Den seneste opgørelse fra Europa Kommissionen for den europæiske rapsimport viser, at importen siden sæsonstart 1. juli er 120% højere denne sæson sammenlignet med sidste sæson, med en total import de første to en halv måned af sæsonen på 1,579 mio. tons mod sidste år 0,716 mio. tons.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle