Høj aktivitet i rapsfrømarkedet op til luk

Prisen på rapsfrø steg kraftigt de sidste 10 minutter inden luk tirsdag under kæmpe omsætning. Sojabønnerne tilbage på prisniveauet fra før den amerikanske/kinesiske handelskrig og lav eksportaktivitet sender møllehveden lavere.

Profittagning prægede endnu dag billedet i afgrødemarkedet, hvor afgrøderne overvejende handlede lavere.

Fondene sidder fortsat på store købte positioner i sojabønner, men udnytter prisstigningerne til at tage toppen af eksponeringen og indkassere lidt gevinst efter at have ramt tekniske modstandsniveauer omkring 10 dollars pr. bushel.

Det skriver Jyske Markets i onsdagens afgrødekommentar.

Sojabønnerne handler fortsat i det øverkøbte terræn, og har behov for prisunderstøttende nyt, for ikke at korrigere yderligere nedad. Priser nærmer sig samtidig niveauet fra før handelskrigen mellem USA/Kina brød ud, og som de amerikanske landmænd i stigende grad finder attraktivt, og derved drager fordel af ved at afdække kommende høstudbytter.

Salgspresset smittede af på sojaskråen, der fulgte med lavere. Amerikanske crushtal for august viste imidlertid skuffende takter med det laveste niveau i 9 måneder, hvilket meget vel kan være en reaktion på, at møllerne i stigende grad skal betale op for at skaffe bønner, efter øget konkurrence fra kinesiske opkøbere.

Den lavere crush efterlader omvendt lavere produktion af sojaskrå, der kan være en medvirkende faktor til at holde hånden prisniveauet i skråen.

Stærk modstandt til møllehvede

Møllehveden har mødt stærk modstand i 190 euro niveauet, og ikke mindst den europæiske eksportaktivitet ser ud til at være aftaget, med opretholdelsen af en stærk euro. I det billede gjorde det ingen forskel, at det franske landbrugsministerium sænkede den forventede hvedeproduktion for indeværende sæson fra 29,7 til 29,5 mio. tons.

Nedjusteringen begrundes med lidt lavere høstarealer. Det sætter den franske hvedeproduktion 25 procent lavere end sidste år, hvor den ramte 39,6 mio. tons.

Forventningerne til majsproduktionen blev fastholdt uændret, mens rapsfrøproduktionen blev
marginalt sænket. På eksportmarkedet får vi i dag en ny indikation på verdensmarkederspriserne, hvor Egypten har offentliggjort en ny tender.

Som tidligere ventes ukrainske og russiske oprindelser at skulle afgøre slaget, spørgsmålet er om priserne er stabiliseret siden sidst.

Udbryderkonge

Rapsfrøene var tirsdag dagens udbryderkonge. Trods en stærk euro og faldende oliepriser fastholder rapsfrøene stærkt momentum, hjulpet af de omkringliggende markeder. Efter rapsfrøene på november’20 termin i går det meste af dagen handlede i underkanten af 385 euro, så steg prisen kraftigt de sidste 10 minutter inden luk under kæmpe omsætning.

Rapsfrøene handlede kortvarigt i 392 euro, inden den lukkede i 387,50 euro. En så kraftig prisstigning på så kort tid, kan indikere at være en tastefejl, som efterfølgende har skabt en stor købsreaktion i markedet. Fundamentalt har det hvert fald været svært at opsnuse nyheder, der kan forklare stigningen.

Handlen onsdag gør os formentligt klogere, afhængig af, om vi ser ny kraftig købsinteresse eller om andre i aktører i markedet udbytter en ikke underbygget stigning til at sælge. Tilsåningsvilkårene for rapsfrøene
forsætter med at være vanskelige på tværs af det sydlige Europa, på grund af meget tørre jordforhold.

Også omkring Sortehavet forbliver det ekstremt tørt, hvilket får vårafgrøder som majs og solsikker til at lide kraftigt. En faktor der også kan have begyndende indflydelse på rapsfrøene. Palmeolien er lukket for handel i onsdag, grundet malaysisk nationaldag, mens den amerikanske sojaolie er åbnet uændret.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle