Høje kornpriser og ejendomsudlejning redder indtægten hos sjællandsk gods

Gisselfeld Kloster afslutter regnskabet for 2021 med et overskud på 3,3 millioner kroner trods corona-nedlukningen, der jagede de mange gæster og turister væk.

Selv om corona-nedlukningen gjorde sit for at stække indtægten hos Gisselfeld Kloster har det sjællandske gods næsten tredoblet sit resultat i forhold til forrige år.

I 2021 kunne Gisselfeld Kloster skrive 3,3 millioner kroner på bundlinjen sammenlignet med 1,2 millioner kroner i 2020.

Resultatet er dermed næsten på højde med 2019-overskuddet på 3,5 millioner kroner.

Det viser Gisselfeld Klosters netop offentliggjorte regnskab.

Det er især resultatet i landbruget og indtægterne fra ejendomsudlejning, der har reddet indtjeningen, fortæller administrerende direktør og godsforvalter Jens Risom.

- Det er ejendommene og landbruget, som trækker, siger han.

Det kan man også se af regnskabet, hvor det fremgår, at driftsresultatet er steget fra 2,5 millioner kroner i 2020 til 5,2 millioner kroner i 2021. Og bruttofortjenesten er dermed steget fra 20,2 til 23,8 millioner.

Gisselfeld Kloster er ejet og drevet af en fond, hvis primære formål er vedligeholde godset og den omkringliggende park. Derfor går en stor del af indtægten til vedligehold.

Højere afgrødepriser

En stor del af Gisselfeld Klosters indtjening stammer fra landbruget, der omfatter ni gårde og råder over 1450 hektar.

2021 lignede dog ikke et godt år i marken, for på trods af en mild vinter gjorde først et koldt og vådt forår, og siden en meget tør sommer, sit for at ødelægge udbyttet i marken. 

- Udbytterne i landbruget var ikke prangende men faktisk under normalen i vores område, for vi var ramt af en voldsomt tør juli måned, siger Jens Risom.

Det betød dog, at afgrødepriserne på især korn steg.

- Hvis man ramte bolden rigtigt, var priserne til gengæld rigtig gode, og det reddede resultatet i landbruget. For set i forhold til udbyttet var det et kedeligt år, men med den fine pris for vores produkter blev det et rigtig godt år.

Der dyrkes alt fra sukkerroer, vårbyg, konservesærter, hvede, raps og rug.

Også godsets udlejningsvirksomhed, der drives under samme cvr-nummer, gav et pænt overskud i 2021. Godset udlejer både til private og til erhverv.

- Vi havde næsten hundrede procents udlejning, og det giver en sikker og god indtægt, og det samme med vores udlejning af jagt og fiskeri, siger Jens Risom.


2019-høsten gav et overskud på 3,5 mio. kr. for det sjællandske gods, sammenlignet med 2018, hvor tørken kostede omsætning og klosteret afsluttede regnskabet med et overskud på kun 550.000 kr. Kigger man flere år tilbage gav især gode priser på juletræer et stort overskud i 2012-2014, men man kan dårligt sammenligne overskuddet så langt tilbage, da der også er ændret en del regnskabsteknisk for fonde, oplyser Jens Risom. 

Corona gjorde ondt

Gisselfeld Klosters bundlinje blev dog trods det gode resultat i landbruget ramt hårdt af corona-nedlukningen og aflysningen af godsets mange arrangementer.

- Alle vores events blev væltet, og de mange store bookinger fra private firmaer blev aflyst. Vi havde krav om coronapas for at komme ind i parken, og det betød formentlig et fald på mere end 50 procent i antallet af gæster, så corona var et kæmpe problem for os også i 2021, siger Jens Risom.

- Vi har bare måtte glæde os over, at virksomheden står på en masse andre ben, som vi kunne leve af.

Han fortæller, at godset ikke kunne få del i corona-kompensationsmidlerne, selvom godset kunne fremvise kontrakter på store aflyst events, fordi man driver alle driftsgrene under samme cvr-nummer.

- Vedligehold af bygningerne og parken foregår jo alligevel, og vi valgte at beholde alle vores medarbejdere, så vi måtte erkende, at vi måtte tage det tab, siger Jens Risom, der oplevede at usikkerheden fra 2020 og 2021 fortsatte i år.

- Mange firmaarrangementer er booket et år i forvejen, men forsigtigheden og trægheden er smittet af på de første måneder af 2022. Det er først nu, vi begynder at se en bedre situation i forhold til turister og event-siden.

Fortsætter med juletræer

Godset har også et større skovbrug med blandt andet en større juletræsproduktion på 2350 hektar, hvor klosteret årligt laver mellem 50-70.000 juletræer.

Selvom priserne længe har været dårlige i juletræsproduktionen, har man valgt at genplante og opretholde juletræsproduktionen som hidtil. 

- Juletræsmarkedet er stadig voldsomt udfordret, og i øjeblikket er det ikke lukrativt, men den gren har en omdrift på 8-10 år, så det er ikke noget, man bare lige træder ind og ud af, siger Jens Risom.

- Så vi har valgt at absorbere det, fordi vi tror på, at juletræsmarkedet retter sig inden for en kortere periode.

Især øgede fragtomkostninger påvirkede også godsets indtjening negativt i 2021.

Faktaboks

Skov- og landbrug på Gisselfeld Kloster

  • En stor del af Gisselfeld Klosters indtjening stammer fra landbrug og skovdrift, fordelt på næsten 4000 hektar, skriver godset på sin hjemmeside. 
  • Landbruget omfatter ni gårde og råder over 1450 hektar, der er udlagt som jordbrug, brak, vildtagre og enge.Der dyrkes alt fra sukkeroer, vårbyg, konservesærter, hvede, raps og rug.
  • Skovdriften udgør 2350 hektar inkl. søer, moser, enge og veje - og fungerer som et traditionelt skovbrug med vedproduktion samt en væsentlig produktion af juletræer og pyntegrønt.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle