Højeste hvedepris i fire år

Skuffende udbytter i EU, Ukraine og Rusland sender hvedeprisen op.

Kornhøsten er overstået de fleste steder. Udbyttetabet efter den historisk tørre sæson varierer enormt, men alle høster markant mindre. For planteavleren er det et plaster på såret, at kornpriserne er steget betydeligt. For husdyrproducenterne gør det blot såret endnu større.

Hvedemarkedet

I skrivende stund kan man få op til 138 kr for hvede i Øst og 5 kr mere i Vest (ab gård, frit læsset, betaling januar). Det er 30% mere end for et halvt år siden. Den kraftige prisstigning skyldes en skuffende høst i verdens største eksportnationer (Rusland), Ukraine og i EU. I følge lokale estimater forventes en russisk hvedehøst på 62-65 mio ton sammenlignet med sidste års rekordproduktion på 85 mio ton. Det franske analysefirma »Strategie Grains« forventer en EU’s hvedehøst på knapt 140 mio ton mod sidste års 152 mio ton. På det seneste har der også været støtte til hvedeprisen fra USA, som efter en ringe avl af vinterhvede nu kan være på vej til en skuffelse i vårhvede-avlen, som udgør 65% af den amerikanske hvedeavl. Afgrøderne har stået særdeles godt, men de første udbytter skuffer og det har sendt prisen op i USA.

Det er også vigtigt at understrege, at en stor lokal efterspørgsel i Danmark på fysisk hvede har sat turbo på de danske priser, som faktisk er steget mere end børsstigningerne reelt berettiger til. Priserne begynder nu at nærmer sig et niveau, hvor importerede hvede-substitutter bliver konkurrencedygtig, hvilket er den første advarselslampe til sælgerne!

Yderligere prisstigninger kan ikke udelukkes, men der er heller ingen garanti for at priserne gror ind i himlen. I KornBasens Salgsstrategi har vi lagt en ”stop loss” ind meget tæt på det nuværende prisniveau og derfor vil selv et lille prisfald udløse en anbefaling om et risikospredende delsalg.

Maltbyg-markedet

Maltbygprisen er også steget markant og handles nu til 161-164 kr (ab gård, frit læsset, betaling januar) her er det af væsentlig betydning, at den danske avl er særdeles skuffende. Et udbyttetab på 35-40% er ganske typisk og hertil kommer så, at proteinindholdet er højt – og ofte for højt. Skal malteriernes behov dækkes vil det kræve, at proteingrænsen hæves. I første omgang til 12%, men et maximum på 12,5% i efterårs- og vintermarkedet kan ikke udelukkes.

De fleste danske firmaer har allerede hævet grænsen til 12% mod et fradrag i maltbygprisen. Nogle fradrager 1,5 kr pr 0,1% protein i intervallet 11,6-12,0%, mens andre kun fradrager det halve, nemlig 0,8 kr pr 0,1%, hvilket er mere markedsretvisende.

På engros- og eksportmarkedet er den fradragsfrie basis 11,5% protein - og ikke de 11,0%, som langt de fleste (men ikke alle) danske firmaer anvender overfor landmanden. Argumentet for denne forskel bortfalder, når maximumsgrænsen hæves til 12,0 %

Det ville klæde hele grovvarebranchen, hvis de fjernede proteinfradraget fra 11,0 til 11,5% og generelt sænkede fradraget fra 11,6 til 12,0% til et niveau, som matcher de laveste i markedet.

Før-høst kontrakter

Der er desværre eksempler på, at der er indgået før-høst kontrakter, som overstiger den høstede mængde. Her er firmaet i sin gode ret til at forlange erstatningskøb (= differensafregning) af den manglende mængde, hvilket i praksis betyder, at man får en regning på den manglende mængde gange forskellen mellem den nuværende maltbygpris og kontraktprisen. Jeg ved, at firmaerne vil strække sig langt for at undgå dette, men der hersker ikke tvivl om, at de har ret til at gøre det.

Står man i denne situation bør man snarest kontakte firmaet, lægge kortene på bordet og så håbe på, at man kan få nedreguleret kontraktmængden. Firmaet har videresolgt kontraktmængden og får man nedreguleret mængden overtager de reelt »problemet«. Det er en meget alvorlig situation for de landmænd, som er havnet i den og derfor giver det forhåbentlig sig selv, at firmaernes eventuelle velvillighed IKKE må misbruges af nogen til at få nedreguleret kontraktmængde for så at sælge mængder til anden side til den nuværende og højere pris. Det er ganske enkelt helt og aldeles uacceptabelt!!

Til slut skal nævnes, at Dlg’s ”75%-kontrakt” relaterer til et kontraktareal og ikke en kontrakt mængde og derfor kommer man her ikke i klemme med mængderne.

Soja- og rapsmarkedet

Efter en større rutsjetur, som følge af Kinas straftold på US-soja og fine afgrøder i USA ser det ud til, at sojaskråen nu har sat en prisbund. Efter min opfattelse bør dette udnyttes til afdækning af forbruget frem til foråret, hvis det da ikke allerede er gjort.

Rapsprisen har også medvind i øjeblikket. En skuffende EU-høst og et styrket marked for olieafgrøder har sendt prisen op i det højeste niveau siden efteråret. En anbefaling om første delsalg kan snart komme på tale i KornBasens Salgsstrategi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle