Højst usædvanligt: 18 danskere smittet med salmonella fra æg

18 danskere er blevet smittet med salmonella efter de har spist æg. Det konkluderer SSI og kalder udbruddet "højst usædvanligt".

Efter et halvt år uden et eneste fund af salmonella-smitte fra danske æg er rekorden nu brudt.

Fra 15. september til 29. oktober i år er i alt 18 danskere i alderen 2-85 år blevet smittet med salmonella efter at have spist danske æg.

Det konkluderer Statens Serum Institut (SSI), der har interviewet en række af de smittede.

Bakterieprøver fra de smittede patienter viser også, at de har haft en infektion med præcis samme undertype af salmonella, som prøver fra en smittet dansk besætning af æglæggende høner.

De 18 danskere bor spredt ud over hele landet. Halvdelen af de smittede, 9 ud af 18, var så syge, at de blev indlagt på hospitalet. 

"Det er højst usædvanligt, at vi har et sygdomsudbrud, som skyldes danske æg. Disse udbrud er heldigvis meget sjældne og sidst vi havde et lignende udbrud var for syv år siden", siger epidemiolog på SSI, Luise Müller i en pressemeddelelse.

Det seneste udbrud fandt sted i 2014, og også her nåede der at blive registeret 18 smittetilfælde.

Æggene fra den specifikke producent blev trukket tilbage 30. oktober, efter der var fundet salmonella i høje niveauer i prøver fra besætningen. 

"I Danmark har vi et finmasket system for test af æg for salmonella og et beredskab på tværs af humansiden og fødevaresiden, der reagerer, så snart vi ser et udbrud med salmonella. Derfor er det også en succes, at vi så hurtigt har kunnet opklare smittekilden og kalde æggene tilbage, så der ikke er flere, der bliver syge", siger Nikolas Kühn Hove, Beredeskabschef i Fødevarestyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle