Høring rykkede ikke noget: Strammere fosforlofter står ved magt

Fra næste måned bliver fosforlofterne strammet, og i 2025 stramme skruen så strammet yderligere. Kritiske høringssvar til ny husdyrbekendtgørelse rykkede omkring fosforlofterne rykkede dermed intet.

- De strammere fosforlofter kommer til at gøre ondt på alle husdyrgrene.

Sådan lød det i maj fra viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, da der i en ny bekendtgørelse, der blev sendt i høring fra Landbrugsstyrelsen – gødningsanvendelsesbekendtgørelsen – blev foreslået en række nye fosforlofter, der skal tilknyttes de enkelte typer af husdyrgødning.

Stramningerne træder i kraft allerede i august, men bemærkelsesværdigt indeholdt bekendtgørelsen også en yderligere stramning af fosforlofter, som skal gælde fra 2025, og som især kan komme til at gøre ondt, hvis de bliver vedtaget.

Stramningerne blev i maj af Landbrug & Fødevarers kaldt for unødvendige og urimelige. Samtidig opfordrede han til, at man venter med at fastsætte fosforlofterne fra 2025. Ny viden og nye teknologiske muligheder kan medvirke til at vi kan være et helt andet sted om bare få år, lød det.

Nu har myndighederne behandlet høringssvarene. Og der er ikke lyttet til kritikken i høringssvar fra hverken Landbrug & Fødevarer eller andre, som har kritiseret stramningen af fosforlofterne. Blandt andet har Bæredygtigt Landbrug også kritiseret i sit høringssvar, at man strammer fosforlofterne

Derfor gælder følgende fosforlofter altså fra 1. august 2022 og frem til 1. august 2025:


Kilde: Landbrugsstyrelsen

Når vi når august 2025, og den planperiode der begynder der, så er det forslaget i den nye bekendtgørelse, at fosforlofterne for husdyrgødning fra kvægundtagelsesbrug fastsættes til 33 kg fosfor pr. hektar, mens de for alle andre fastsættes til 29 kg fosfor pr. hektar. 

Det kan dog ændres i de kommende år, lyder det trods alt.

- Fødevareministeriet vil følge udviklingen i fosforfraførslen de kommende år, og ved en øget fosforfraførsel vil det være muligt at justere fosforlofterne fra 2025, lyder det på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle