Hørt på kvægkongressen

Med strammere regler for vanding og gødning bliver vi til sidst fri for at høste, lød det på Dansk Kvægs kongres.

Nok er nok.

Nu er der ikke brug for flere og nye regler, lød det gang på gang i forskellige udformninger og med forskellige eksempler i debatten på Dansk Kvægs Kongres.

Søren Mortensen trak det meget klart op:

"Snart må vi ikke vande og heller ikke køre gødning ud. Men så bliver vi da fri for at høste.

Dyreenheder skal regnes ud efter ydelsen. Men skal vi så have nogle nye kvoter i forhold til miljøreglerne, det er da tåbeligt," mente han.

Niels Erik Nielsen fulgte op:

"Vi har brug for færre regler, selvom vi nok ikke kan komme helt ned på noget i retning af de 10 bud," sagde han og beklagede videre den megen kontrol.

"De 500 mennesker, der sidder og kontrollerer vores EU-ansøgninger skulle hellere komme ud og hjælpe os med at lave dem," fortsatte han.

"Et stop for vanding vil være frustrerende for os økologer. Jeg håber, der bliver udskudt eller afblæst," lød det fra Uffe Bie.

Han havde også mere intern kritik:

"Det er positivt at økologi er med i beretningen, men i selve kongresprogrammet er økologi meget fraværende, og vi står for omkring 10 procent af produktionen," sagde han.

"Det må vi drøfte, men det er altid en balance at bygge en kongres op, og i den situation, vi står i, har vi ment, at det meste er ens for os alle," svarede formanden for Dansk Kvæg, Peder Philipp.

Fælles regler

Åge Villumsen:

"Vi troede, der skulle gælde samme regler i EU, men det er slet ikke tilfældet. Dansk Kvæg bør foretage en kovending og provokere politikerne ved at sammenligne med andre lande."

"Vi argumenter for fælles EU-regler, men vi er nødt til at flytte os efter, hvor de andre lande er. De flytter ikke i retning af os," lød svaret fra Peder Philipp.

"Regler for ompløjning af græsmarker skal være fagligt korrekt, men der må også gælde ens vilkår for afgrøder og marker. Vi må ikke pløje en græsmark om efteråret og så hvede, men en planteavler må godt," påpegede Svend Nielsen.

Hr. og fru Danmark

"Hvordan kommer vi videre," spurgte Bent H. Bertelsen og leverede også svaret:

"Vi skal have hr. og fru Danmark med og have accept i befolkningen af den måde, vi holder kvæg på. Vi skal huske, at de krav, politikerne vil stille til os, er ligefrem proportionalt med de stemmer, de regner med at kunne hente hjem på det."

Søren Riis Vester efterlyste et svar på, hvorfor han gerne må købe og anvende kunstgødning, men ikke aftage mere gylle fra en svineproducent.

Men det skyldes, at kunstgødningen er på ammoniumform og optages 100 procent af planterne, men gyllen også indeholder organiske kvælstofforbindelser, kunne chefkonsulent Henrik Nygaard, Dansk Kvæg svare.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle