Høstkaravane med 11 danske mejetærskerpiloter høster vinterraps i Slovakiet

11 Claas-maskiner med danske mejetærskerpiloter har høstet vinterraps samtidig hos Dan-Slovakia Agrar i Slovakiet.

Danske mejetærskerpiloter i nyere Claas Lexion 770-maskiner med 35 fods skærebord har i de seneste uger høstet for udlandslandbruget Dan-Slovakia Agrar.

"De gør et godt stykke arbejde, og maskinerne er i orden", siger markdriftsleder Asger Kjærgård Nielsen om tilvalget af en dansk karavane fremfor at bruge lokale kræfter.

Kvalitet kompenserer for merprisen

I de seneste uger har landbruget høstet vinterbyg, vinterraps og en smule vårbyg – sidstnævnte dog kun som en nødløsning på grund af overtagelsen af ny jord.

"Det er lidt dyrere at bruge en karavane, men en højere kvalitet kompenserer merprisen", vurderer han.

Der er nemlig flere udfordringer ved at bruge slovakisk mandskab og maskiner, forklarer Asger Nielsen. Chaufførerne er på akkord og bliver betalt pr. hektar.


Asger Kjærgård Nielsen. Privatfoto.

"De flyver afsted, hvis der ikke er en, der holder øje med dem", siger han. Derudover har de ofte udfordringer med lejesæd. Slovakiske maskiner er typisk også af lidt ældre dato, hvilket ofte kan resultere i dyre driftstop.

Nogenlunde udbytte

Det er danske Jacob Korsgaard, der i flere år har stået for karavanen. Alene omkring Dan-Slovakia Agrar har han haft talrige mejetærskere kørende, hvilket har været en fordel.

"Da vi havde brug for at få høstet rapsen hurtigt, kunne vi køre med 11 maskiner samtidig, fordi der ikke var brug for dem andre steder på netop det tidspunkt", siger Asger Nielsen.

Indtil videre er høsten målt på udbytte nogenlunde. Vinterbyggen gav otte ton pr. hektar. Til gengæld skuffede vinterrapsen med 2,9 ton pr. hektar. Uvejret, der har raseret store dele af Tyskland, har også passeret Slovakiet og gav 100 mm regn i weekenden.

"Det vi taknemmelige for. Det er godt for majsen og sojaen", siger Asger Kjærgård Nielsen.

Endelig vand

Mens uvejret raserede store områder i Tyskland, Belgien og Holland, ramte det perfekt i høstsæsonen i Slovakiet, hvor der netop var en pause i høstarbejdet, forklarer han.

Udbyttet i den lille smule vårbyg var i øvrigt på ingen måde noget at skrive hjem om. Den gav kun seks ton pr. hektar, men det var også en nødløsning at så vårbyg.

"Vårbyg fungerer slet ikke på de her kanter. Afgrøden vil godt kunne give et større udbytte, men så skal den sås ultratidligt – nogle sår det endda sent i efteråret eksempelvis i december. Problemet er, at byggen ellers ikke når at få skabt et ordentligt rodnet, inden den tørre periode rammer os i foråret", siger Ager Kjærgård Nielsen.

Dan-Slovakia Agrar har stadigvæk en stor høstsæson foran sig med bl.a. majs og sojabønner. Næste afgrøde, der skal klippes, bliver landbrugets 1.400 hektar vinterhvede.

Landbruget drives hovedsageligt pløjefrit med harvning. Der pløjes dog altid efter majs på grund af risikoen for toksin i en efterfølgende hvede eller vinterbyg - og gerne før majs, fordi den så bliver bedre og mere ensartet.

Faktaboks

Dan-Slovakia Agrar

Dan-Slovakia Agrar er en plante- og svinebedrift, der ejes af en flok danske investorer og startede i 2002. Bedriften ligger 45 minutter fra Bratislava. De har 20 km til Østrig, 20 km til Ungarn og 150 km til Tjekkiet.Driver 8.800 ha med majs (til modenhed), vinterhvede, vinterbyg, vinterraps og sojabønner.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle