Haglbyger koster mindst 60 landmænd store skader på afgrøder

Haglvejr i juni betød store skader hos en del landmænd landet over, og særligt på Als blev flere marker hårdt ramt.

Mindst 17 landmænd på Als har mærket til de kraftige haglbyger, der ramte i slutningen af juni.

Tre af landets store forsikringsselskaber har talt sammen, hvor mange af deres landbrugskunder, der har fået haglskader på deres marker. Det skriver jv.dk.

Forsikringsselskaberne Tryg, Topdanmark og Alm. Brand har modtaget henholdsvis en, seks og ti anmeldelser fra deres landbrugskunder, der har oplevet alt fra muggent korn til væltet raps og hvede.

"Hos langt de fleste har afgrøderne haft skader på tre til fem procent, men nogle stykker har haft skader på op til tyve procent", siger Kristjan Jørgensen, der er pressechef ved Alm Brand til jv.dk.

Kristjan Jørgensen oplyser deusden, at de ti landbrugskunder med haglskader, som Alm. Brand har, har fået skader for omkring 100.000 kroner. Tabene lyder på alt mellem få kroner og op til 5000 kroner pr ha.

Store hagl over jylland og Fyn

Det er størrelsen og og hårdheden, hvormed haglbygerne har ramt afgrøderne, der har medført store skader i år.

Nogle steder har landmænd oplevet at kernerne eller hele akset er blev slået af kornet.

Hos TopDanmark har man kigget på de landsdækkende tal og fundet, at fra den 18. juni - 20. juni har man i alt modtaget 64 anmeldelser:
 
"Vi har i alt fået 64 anmeldte haglskader fra landmænd – alle fordelt på henholdsvis 18. - 20. juni. Skaderne er centreret i Jylland og på Sydfyn (alle omkring Svendborg)", skriver Anja Ravn, kommunikationsrådgiver hos TopDanmark til landbrugsavisen. 
 
Haglskaderne er udelukkende på afgrøder. Eventuelle andre haglskader på hus eller bil er ikke indeholdt i disse tal. 

Også resten af landet blev ramt af de hidsige halgbyger. Nær Ringkøbing driver Hedegaard Mink I/S 280 hektar med blandt andet frøgræs, raps og kartofler og markerne omkring deres minkstalde, der blev skaddet af haglen, har også lidt stor skade.

På omkring 20 hektar med frøgræs er 20 procent af det skadet, lyder vurderingen foreløbig hos Jakob Østergaard, der ejer Hedegaard Mink I/S sammen med sin bror Mads Østergaard. 

De har desuden 30 hektar med raps, som det er gået hårdt ud over, og to hektar af de 26 hektar kartofler er helt ødelagte.

Tryg har ikke opgjort skaden hos selskabets kunder der fik skadet deres afgrøder på Als. Det bliver først gjort til efteråret, hvor man kan se det samlede omfang.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle