Halekupering af grise - debat og fakta

Af Hanne Kongsted,
Jan Tind Sørensen, Inger Anneberg, Mette S. Herskin, Karen Thodberg og Lene Juul Pedersen, forskere på Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet

Systematisk halekupering af nyfødte grise er ulovligt i EU. Det er symptombehandling, hvor et stykke af raske grises haler fjernes, fordi man har erfaret, at der så bliver færre halebidte grise senere i dyrenes liv. Danske undersøgelser dokumenterer, at halekupering kan reducere halebid, men kun når der fjernes forholdsvis meget af halerne.

På slagtetidspunktet registreres i Danmark halebidslæsioner hos gennemsnitligt 0,7 pct. af grise fra konventionelle produktionssystemer. I alternative produktioner, der ikke kuperer haler, ses disse læsioner hos 2-3 pct. af grisene. Der er en betydelig variation mellem de enkelte besætninger. Nogle alternative besætninger er således stort set fri for halelæsioner, og der findes konventionelle besætninger med helt op til 9 pct. registrerede halelæsioner ved slagt - samme forekomst som hos de værst ramte alternative besætninger.

Halebid kan udløses af en række faktorer, – det er et multifaktorielt problem. For eksempel har adgang til foder, fodertype, dårligt indeklima, sygdoms-forekomst og adgang til rodemateriale betydning for risikoen for halebid. En ny dansk undersøgelse viser, at nedsat belægning og markant mere og bedre rodemateriale kan reducere forekomsten af halebid hos grise med hele haler til samme niveau som det, der ses i almindelige stier med grise med kuperede haler.

Halm og grovfoder kan opfylde grisenes behov for undersøgende adfærd og derved reducere forekomsten af halebid hos grise med hele haler, men er sjældent tilstrækkeligt som eneste forebyggende tiltag.

Halebid er et kompliceret problem, men praktiske erfaringer og forskning på området tilsiger, at det er muligt at producere grise med lange haler på en velfærdsmæssigt forsvarlig måde. Grise produceres i dag under forhold, som ikke lever op til dyrenes basale adfærdsmæssige behov og forhold, som de ikke er tilpassede til.

Halekupering er en måde at tilpasse dyrene til systemet i stedet for at se på, hvordan man kan ændre systemet. Mere plads og reel permanent adgang til interessant rodemateriale er to konkrete bud på systemændringer. Det er også vigtigt, at der prioriteres tid og opmærksomhed på at opdage adfærdsændringer i stierne og løse akutte problemer omkring f.eks. foder, vand og nærmiljø.

Heldigvis er der i dag mange spændende tiltag i gang i forhold til at undgå både halekupering og halebid. Fuldstændig frihed for halebid er formentlig ikke realistisk under produktionsforhold, men alternativet til at kupere er ikke at acceptere blodbad, – det er at gøre noget ved de bagvedliggende problemer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle