Halekupering: Forskningen fortsætter

Af Christian Fink Hansen, sektordirektør for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer.

I sidste uge bragte forskere fra AU et indlæg om halekupering, hvor de ønskede mere fokus på systemændringer som nedsat belægning og markant mere og bedre rodemateriale.

For det første er det ikke ulovligt at foretage halekupering.

Vi arbejder målrettet for at frembringe viden, så vi kan rådgive om rigtig indretning og pasning, så risikoen for, at der opstår halebid, er så lille som mulig, og så vi på sigt kan stoppe med at foretage halekupering. Vi vil have bedst mulig dyrevelfærd for grisen og aktuelt vurderer vi, at det i hovedparten af besætningerne er at halekupere.

Vi arbejder samtidig for en fælles udvikling og tilgang på EU-niveau for at undgå en forringet konkurrence-evne ved en øget omkostning på danske slagtesvin samt en skævvridning af produktionen i Danmark.

Adskil forskning og politik

Med baggrund i danske forskningsresultater kan der faktisk sættes spørgsmålstegn ved, om det er fagligt rigtigt, at der kun må kuperes halvdelen af halen, som det aktuelt er præciseret i den danske lovgivning. Adfærdsforskerne refererer konkret, at nye danske undersøgelser dokumenterer, at halekupering kan reducere halebid, men kun når der fjernes forholdsvis meget af halerne.

Endvidere er det også vigtigt, at det ved et nyligt afholdt Ph.d-forsvar ved AU kom frem, at de mængder halm, som tidligere har været anbefalet fra AU, ikke var mulige at implementere under produktionsforhold, og at der derfor er behov for alternativer – både ift. mængder og type af materiale. Det blev bemærket, at der også ved betydeligt mindre mængder tildelt halm fortsat var ren halm dagen efter. Det blev anerkendt, at halebid er multifaktorielt, og at alle risikofaktorer ikke kan identificeres i den enkelte besætning på dag-til-dag-basis. Det vanskeliggør svineproducenternes muligheder for at undgå, at halebid opstår. Sidst – men ikke mindst – blev det flere gange ved Ph.d-forsvaret påpeget, at det for nuværende ikke kan anbefales at undlade halekupering i dansk svineproduktion.

Stor respekt for forskningen, som hele tiden frembringer ny viden, som kan bruges fagligt i produktionen og samtidig af politikere i forhold til sætte nye mål og trends. Men samtidig må jeg pointere, at det er vigtigt at adskille forskning og politik, og det finder jeg ikke, at adfærdsforskerne ved Aarhus Universitet gør i dette tilfælde.

Forskerne skal løse de udfordringer, der er i produktionen og finde produktionssikre og konkurrencedygtige løsninger for erhvervet, også i forhold til at undgå halebid. Det er ikke tilstrækkeligt at finde løsninger, som kan bruges i en specialproduktion, hvor der kan forventes en højere afregningspris.

Den fremtidige dagsorden

I forlængelse af, at der genereres ny viden, er det så op til politikere, erhverv og ikke mindst markedet at sætte den fremtidige dagsorden.

Det er helt rigtigt, at halebid er et kompliceret problem, men det er et voldsomt politisk angreb at antyde, at grise i dag produceres under forhold, som ikke lever op dyrenes basale adfærdsmæssige behov og forhold, som de ikke er tilpassede til.

Adfærdsforskerne nævner konkret de store udfordringer, der aktuelt er ved specialproduktionerne og konkret det højere niveau af slagteribemærkninger. Det er rigtigt, at der er stor spredning blandt såvel besætninger med specialproduktion som konventionelle besætninger.

Selv om der er store udfordringer i forbindelse med opdræt af grise med ukuperede haler, fortsætter vi forskningen og udviklingen, så vi fremadrettet kan yde den absolut bedste rådgivning, herunder vejledning til den rigtige staldindretning og pasning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle