Halmudbydere klager: Ingen vil købe halmen

»Kom nu på banen«, opfordrer kvægformand Chr. Lund. Han reagerer på planteproducenternes klager over, at ingen melder sig som købere af deres halm.

Christian Lund, formand for L&F Kvæg, opfordrer nu mælkeproducenter til at melde klart ud, hvis de vil købe halm.

Det sker på et tidspunkt, hvor frustrationerne vokser hos planteavlere, som er i den paradoksale situation, at de ikke har nogen købere til den halm, de melder ind på lokale halmbørser.

Men det er er ifølge Christian Lund ’ekstremt ærgerligt’, hvis planteavlerne nu vælger at snitte og nedmulde halmen, fordi de ikke kan afsætte den. For problerme er reelle, mener han.

»Jeg vil derfor opfordre alle, der står og mangler halm, til at komme på banen og klart melde ind, at der er behov for stort set al den halm, der kan skaffes«.

 

Vi undrer os

En af de planteproducenter, som er skuffet og overrasket over den manglende halm-interesse, er Henrik Skafte, driftsleder på Nørager Gods ved Kalundborg.

Han har indmeldt 200 hektar med frøgræs og halm af byg og hvede på den halmbørs, som den sjællandske rådgivningsvirksomhed Vkst har oprettet.

Men den store efterspørgsel, han havde forventet, er helt udeblevet.

»Vi læser konstant om den store mangel på halm, og vi planteavlere bliver opfordret til at lade være med at snitte halmen, være ordentlige og sørge for, at husdyrproducenterne har nok halm. Men ingen henvender sig. Jeg synes, det er meget mærkeligt«.

Så hellere snitte

De få henvendelser, Henrik Skafte har fået, har været om beskedne mængder frøgræshalm fra hestefolk i Nordsjælland og så fra professionelle mellemhandlere, der forventer at få presset og oplagret.

»Så vil de købe i løbet af vinteren. Men hvorfor skal vi presse og oplagre og tage en risiko i forventning om, at nogen køber det senere? Nej, så hellere snitte det«, siger Henrik Skafte.

»De, der har behov for halm, må komme ud af busken straks og sige, hvad de vil give, i stedet for at lurepasse«.

Overskud på Sjælland

Situationen overrasker ikke mælkeproducent Yke Kloppenburg-Oosterwoud, Holbæk.

»Her på Sjælland har vi mange planteavlere og ikke så mange kvæghold. Jeg tror, vi har overskud af halm lige nu«, siger hun.

Hos Agri Nord i Aalborg er billedet dog det samme, oplyser planteavlskonsulent Hanne Kristensen.

»Jeg kan se, at mange større gårde ikke har snittet halmen i år, og det glæder mit hjerte. Men vi har fået flere henvendelser om manglende efterspørgsel. Jeg ved ikke, hvad der sker. Om det ikke er gået op for folk, hvor lidt det giver i år, eller om de har klaret det nabomæssigt«.

Helge Lorenzen, chefrådgiver i LandboSyd, forstår godt, hvis planteproducenter nu vælger at snitte halmen.

»Man presser ikke halm eller lægger til side for sjov, hvis man ikke kan sælge. Kvægproducenterne må gøre sig klart nu, om de vil have halm eller ej. Løber de tør til vinter, ved de jo godt, det bliver dyrere«.

Faktaboks

Halmparadokser

  • Flere steder i landet er der oprettet lokale halmbørser.
  • Udbyderne klager over manglende interesse.
  • Også Danske Halmleverandører undrer sig over den beskedne efterspørgsel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle