Halvandet år efter gyllegas-ulykke: Thomsen-familie har sat gården til salg

Ejnar og Inger Thomsen, Familielandbruget Vest-Jylland, har sat gården til salg. Peder Thomsen, tidligere formand for Familielandbruget, bryder også op.

Halvandet år efter en uhyggelig ulykke med gyllegas, som kunne have kostet fire medlemmer af Thomsen-familien livet, har Ejnar og Inger Thomsen sat gården ved Sir nord for Holstebro til salg.

”Som Ejnar siger: Han er helt afklaret med, at det er det, vi skal. Hjernen siger, det er den rigtige løsning, men selvfølgelig stikker det lidt i hjertet”, siger Inger Thomsen.

Gyllegas-ulykke

Det var i marts 2019, familien Thomsen fik vendt op og ned på livet og fremtiden.

Ejnar Thomsen blev under arbejdet i svinestalden dårlig af gasserne fra en åbentstående gyllespalte, blev bevidstløs og faldt ned i kanalen.

Hans far, Peder Thomsen, tidligere formand for Familielandbruget, ilede sin søn til hjælp og fik tilkaldt både svigerdatteren Inger og sin kone Bodil.

I alt tre familiemedlemmer besvimede den ene efter den anden, og alle fire måtte indlægges efter ulykken, efter at bl.a. en ekstern montør, som tilfældigt var til stede, samt tilkaldt politi og redningsmandskab havde reddet familiemedlemmerne op af gyllekanalen.

Gårdejer hårdt ramt

I dag, knap halvandet år efter, står det klart, at ulykken har fået varige og store konsekvenser for Ejnar Thomsen, mens den øvrige familie er sluppet fra ulykken uden fysiske men.

Ejnar Thomsen har på grund af ulykken mistet sin førlighed, sin hørelse og evnen til at tale. Til gengæld er han mentalt usvækket, og kommunikerer med familien med hjælp af sin iPad, fortæller Inger Thomsen.

”Ejnar er hårdt ramt, men hans hjerne fungerer helt normalt, og han træner hver dag. Vi skriver sammen på iPad, og han er blevet rigtig god til at mundaflæse. Han er stadig med inde over især markbruget. Stalden kommer han ikke mere i, det påvirker ham hver eneste gang”, siger Inger Thomsen.

Sej familie

Siden Ejnar Thomsen blev fysisk uarbejdsdygtig, har Inger Thomsen, som hele tiden har været aktiv i landbruget, taget over som driftsleder.

Desuden er parrets tre store børn, en datter og to sønner, rykket sammen om forældrene. Begge sønner er landbrugsinteresserede, den ene nystartet på landbrugsskole.

”Begge vores sønner har givet en stor hånd med og vores yngste søn sagde sit arbejde op, da ulykken var sket”, siger Inger Thomsen.

Politisk aktiv

Ejnar Thomsen har i mange år - som sin far - været engageret i landbrugs-organisatorisk arbejde og han er fortsat medlem af bestyrelsen for Familielandbruget Vest-Jylland.

Han har desuden siddet i sektorbestyrelsen for Svin, VSP, nu Seges Svineproduktion.

I 2018 stillede han op for familielandbruget til sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse, men blev dog ikke valgt.

Peder Thomsen flytter

Ejnar og Inger Thomsen er tredje generation på gården, som tidligere tilhørte Ejnars forældre, Peder og Bodil Thomsen, og som er Bodils fødegård.

Peder Thomsen (78) var i mange år, 1993 til 2002, formand for Familielandbruget og derefter viceformand i Dansk Landbrug til 2004, hvor han trak sig – bl.a for at få mere tid til sine børnebørn.

I dag bor parret Peder og Bodil Thomsen på ejendommen lige ved siden af Ejnar og Inger, hvor de selv startede, og hvor de ofte har givet en hånd med.

Ejendommen er ikke skilt ud fra sønnens, så da beslutningen om gårdsalget var truffet, besluttede Peder og Bodil Thomsen også at flytte.

Har købt ejerlejlighed

Parret har købt en ejerlejlighed i Holstebro, som de allerede har overtaget fra 1. august for at være klar og på forkant den dag, salget bliver en realitet, fortæller Peder Thomsen.

”Den ligger i en høj stue og der er elevator”.

Peder Thomsen er klar til at skifte et langt liv med landbrug og landlige omgivelser ud med byliv.

”Vi er afklaret. Det kan jo ikke hjælpe andet”.

Skal videre

Ejnar og Inger Thomsen har endnu ikke besluttet sig for de rammer, de vil være i, når gårdsalget er realiseret.

”Det er jo svært, når man ikke ved, om gården bliver solgt inden for et halvt år, eller om der går to eller tre år. Men vi vil nok helst blive i lokalområdet”, siger Inger Thomsen.

Deres børn er helt indforstået med deres beslutning.

”Hvis vores sønner havde sagt, de var interesserede i at overtage om nogle år, havde vi kørt videre. Men begge har sagt, at de rigtig godt kan lidt arbejdet i marken, men de dér grise: Arh, det siger dem ikke så meget”, siger Inger Thomsen.

Tre stuehuse

Ejnar og Inger Thomsens landbrug  er en svine- og planteavlsproduktion fordelt på tre ejendomme og tre stuehuse.

Produktionsbygningerne rummer et soanlæg til 300 søer med produktion af 10.000 slagtesvin. Der hører i alt 148 ha til ejendommene og yderligere 77 ha forpagtes.

Mere end 2.000 interesserede - eller bare nysgerrige - har allerede været inde og se salgsannoncen.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle