Han drømmer om traktortræk som i gamle dage

Der skal også være plads til traktortræk som i gamle dage, hvis det står til 35-årige Martin Hendriksen. Derfor har han sammen med syv venner arrangeret Sydfyns Traktortræk kun for standardtraktorer.

Maskinlarm og sort os fra specialbyggede traktorer, der trækker tonstungt læs på traktortraksbanen. Det billede dukker ofte op, når snakken falder på traktortræk, men de gammeldags standardtraktorer bliver glemt.

Det synes den 35-årige Martin Hendriksen fra Sydfyn, der sammen med syv venner vil afholde "traktortræk som i gamle dage".

"Selvom folk har svært ved at indrømme det, så er traktortræk jo startet med landmænd, der dystede i, hvem der kunne køre deres traktor bedst, og der brugte de den, de havde på gården. Hvis en knejt gerne vil køre traktortræk i dag, koster de specialbyggede så mange penge, at han aldrig kommer i gang med det, med mindre han sætter hele hans børneopsparing på det. Her kan vi bruge nogle traktorer, som vi kører med hver dag og kender," siger Martin Hendriksen, der til dagligt arbejder som betonmedarbejder.

Det er andet år i træk, eventet Sydfyns Traktortræk finder sted i Svendborg, hvor 700 dukkede op sidste år. Martin Hendriksen fortæller, at de har lejet en græsmark på fem hektar, hvor den permanente traktorbane står parat. 

Alle otte venner er landbrugs- og maskininteresserede, men de har ikke lyst til at kaste en masse penge i en specialbygget traktor. Derfor savnede de, at der også var plads til gammeldags maskiner.

"Traktortræk er vores fælles interesse, men når vi var til andre traktortræk, så havde de ikke plads til konkurrencer for standardtraktorer, og vi kunne jo ikke hamle op med de store," siger Martin Hendriksen.

Han uddyber, at de ikke har noget imod deltagere med specialbyggede maskiner, så længe store og små maskiner kører i hver deres klasse. For ham er det vigtigste at holde fast i de gamle traditioner. 

Svinepest skræmmer Esben Lunde - beder EU optrappe kampen 11. december · 07:32

"Det synes jeg, for ellers ender traktortræk kun med at være specialbyggede maskiner. Der skal jo være et alternativ. Dømt ud fra den opbakning vi får, så kan det ikke være helt galt," siger han med fuld overbevisning.

Netop opbakningen lyder lige nu på 15 deltagere og 30 frivillige. Alderen blandt deltagerne spænder alt fra en 16-årig, der fik sit traktorkørekort for to måneder siden til en deltager, der var til sit første traktortræk for 30 år siden.

"Vi håber på 50 deltagere, og lige nu er jeg optimistisk, for når de unge skal hjem og spørge mesteren, om de må låne traktoren, så er der noget konkurrence i, at de skal kæmpe mod nabogården," siger han og griner.

Martin Hendriksen regner også med at deltage med sin Fiat F140, som han bruger til at presse græs og har en lille svaghed for.

"Når nu jeg er der, kan jeg jo lige vise, hvad den kan. Den er en gammel drengedrøm, hvor den gjorde indtryk på mig til mine første traktortræk, da jeg var ung. Det er samme mærke, som min far selv har kørt, så der er noget nostalgi over det," siger han.

Eventet finder sted 1. juli på Danmarksvej i Svendborg. Man kan melde sig til på Sydfyns Traktortræk på Facebook eller kontakte Martin Hendriksen.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu