Han er en dygtig tækkemand

Søren Vodder var en af Danmarks dygtigste tækkemænd, da han for et par år siden valgte at sælge firmaet - og satse på sit landbrug ...

- nu lever han af sine 14 hektar

»Kan du ikke komme en anden dag. Jeg får - muligvis - besøg af mit barnebarn den dag, og det går forud for det meste.«

Søren Vodder griner lidt i telefonen, da jeg skal lave aftalen med ham. Men han mener det.

I masser af år ernærede han sig som en af de dygtigste tækkemænd i Danmark. Men omkring årtusindskiftet fik han muligheden for at købe svigerforældrenes ikke ret store gård ved Holeby på Lolland.

»Jeg har det princip, at jeg ikke handler med familie. Jeg gider ikke det der med sure søskende, der troede, at de skulle have gården for en slik,« siger Søren, da jeg på den aftalte dato er trillet ind på gårdspladsen.

Så Søren og hans kone begyndte at se på landejendomme i Nysted-området.

»Men så blev svigermekanikken jo fornærmet. Og da jeg så hørte, hvad de ville have for gården, begyndte principperne at vakle,« griner han igen. Han har i det hele taget let ved at grine.

Og god grund til det.

I dag lever han af sine og konens 14 hektar.

»Jeg laver op mod 450.000 kroner om året,« fortæller han ikke uden en vis portion stolthed

Hemmeligheden er Mischanthus. Nogle vil kalde det elefantgræs, men den betegnelse vil Søren Vodder godt have sig frabedt.

»Folk tror bare, at det er noget man dyrker, for at det skal brændes af. Det er det overhovedet ikke,« understreger han.

Det bedste tækkemateriale

Miscanthus kan så meget.

Men det kan især bruges til at lægge på tage som stråtag, der leveres certificeret og med garanti.

Egentlig stammer det fra Japan, hvor det vokser vildt. Men Søren Vodder har modtaget japanske gæster, der er begyndt at importere dansk dyrkede miscanthus til plantens eget hjemland - helt enkelt fordi kvaliteten af de danske miscanthus er både bedre og mere ensartet end den vilde, som høstes i bjergene.

»Vi har meget at lære endnu om, hvordan det skal dyrkes. Men vi har allerede lært meget. Det er derfor, vi kan sælge det certificeret,« siger Søren Vodder.

Mangler dyrkere

Foruden titlen som landmand kan Søren Vodder skrive »direktør« på sit visitkort.

Det er nemlig det, han er for foreningen Miscanthus A/S, der afsætter den miscanthus, der dyrkes i Danmark.

Selskabet er både en avlerforening og et afsætningsselskab. Og lige nu er selskabets største problem, at der er udsolgt af tække-miscanthus allerede omkring juli - få måneder efter høst.

»Vi kan bruge mange flere producenter,« siger Søren Vodder.

50 hektar er langt fra nok

I alt dyrkes der omkring 50 hektar miscanthus i Danmark. Det er langt mindre, end der er efterspørgsel til, understreger Søren Vodder.

Især efter at Japan - og på det seneste også Tyskland - har vist interesse for den dansk dyrkede miscanthus.

»Det er en dyr afgrøde at etablere. Men når den først gror, er det en afgrøde som holder i omkring 20 år,« siger Søren Vodder, der selv har haft sine marker i omkring 15 år.

Pasningen er også til at overskue. Bortset fra ukrudtsbekæmpelse de første par år til planten dækker jorden, skal der kun bruges en anelse gødning - måske.

Nå - så er der lige de der 450.000 kroner på 14 hektar. Dem tjener Søren, fordi han er i stand til at gøre stråene klar direkte til tækning. Han er jo gammel tækkemand!

Helt så godt vil det ikke være for den almindelige landmand.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle