Hans Erik Jørgensen: Støttenøl må bare ikke gentage sig i 2018

"Der er nok af sager, som kan udfordre os, men jeg synes, vi netop i år har bevist, at med sammenhold kommer man længst", skriver L&F's økoformand i sin nytårshilsen.

Af Hans Erik Jørgensen, formand, Landbrug & Fødevarer Økologi

Når vi som økologer kigger tilbage på 2017, er det svært ikke at være lidt opstemt. For 2017 var et rigtig godt år for økologien i Danmark - i hele kæden fra jord til bord.

2017 var året, hvor 400 nye landmænd lagde om til økologi, og en masse eksisterende økologer udvidede med nye arealer. I alt blev der påbegyndt omlægning på 41.000 hektar. Det er den største omlægning siden 1998 og vidner om, at der er fuld fart på økologien.

Det vidner også om, at betingelserne i Danmark for at lave økologisk produktion er gode. Ikke alene har vi nogle virksomheder, der gør det rigtig godt på afsætningssiden, og nogle rådgivningsselskaber, som landet over har sat fokus på at levere økologisk rådgivning i verdensklasse.

Vi har også nogle politikere, som har økologien højt på deres dagsorden. Esben Lunde Larsen nedsatte verdens første økologiske erhvervsteam, som i april måned afleverede 25 stærke anbefalinger til, hvordan vi kan styrke konkurrencedygtig og markedsdrevet økologisk sektor.

Og der er leveret på flere af anbefalingerne allerede med bevillinger til økologiforskning, markeds- og udviklingsindsatser samt sikring af midler til det økologiske arealtilskud.  Det er flot gået af vores politikere og ikke mindst vores minister. 

Vi har også fået landet en ny økologiforordning i EU – et arbejde som vi i Landbrug & Fødevarer har lagt mange kræfter i.  Vi tror på, at vi nu har fået lagt et solidt grundlag, som betyder, at vi kan producere på så lige vilkår som muligt landene imellem, og at vi nemt kan handle på tværs af grænser.

Men selv om det går godt nu og her, er der også store udfordringer, vi skal videre med at løse i 2018. Vi har haft to år med meget forsinkede udbetalinger af økologisk arealtilskud. Det har virkelig pint mig, og det skal bare ikke gentage sig i 2018.

I Landbrug & Fødevarer har vi også lavet en ny økologistrategi, hvor vi sætter barren højt for 2018 og de kommende år. Vi vil være verdensmestre i økologisk fødevareproduktion, og det kræver, at vi smøger ærmerne op!

Det handler både om at være de bedste i verden til at sælge økologi herhjemme og på de store eksportmarkeder, men det handler også om at levere økologisk håndværk i verdensklasse.  Det kommer ikke af sig selv, og der skal virkelig gøres en indsats fra mange sider.

Vi skal også hele tiden udvikle økologiens værdi for samfundet og forbrugerne. Og der er nok at tage fat på. Vi skal videre med at løfte økologiens bidrag til klima, natur, miljø og dyrevelfærd, og vi skal have flere recirkulerede næringsstoffer retur fra byerne. 

Og så skal vi værne om økologiens troværdighed. Der er kommet mange nye økologer til, og det kan være svært at finde hoved og hale i det hele, når man er ny økolog. Men man skylder sine kolleger at få styr på ALLE reglerne så hurtigt som muligt. Vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe alle på vej, men tag nu og ring efter økologikonsulenten, hvis der er brug for support, når økologikontrollen kommer. Det er givet godt ud – for os alle sammen.

Jeg er helt sikker på, at jeg som økologiformand får nok at se til i 2018!

Men heldigvis er jeg med på et super godt hold – og derfor vil jeg også slutte min nytårshilsen af med at fremhæve det gode samarbejde, vi har haft hele vejen rundt i Landbrug & Fødevarer i 2017. Der er nok af sager, som kan udfordre os, men jeg synes, vi netop i år har bevist, at med sammenhold kommer man længst. Det er jeg stolt af, ligesom jeg er stolt af at være økologiformand for både nye og gamle økologer.

Der skal være plads til os alle, og vi skal bare derud af sammen.

Godt nytår!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle