Harsk kritik: Grovvaren ender som et overflødigt mellemled

Andelsselskaberne har så travlt med at investere i udlandet, at man glemmer at servicere danske landmænd, mener planteavler. Hus forbi, lyder det fra DLG.

Jeg tror, at vi som landmænd vil køre grovvareselskaberne over, hvis de ikke foretager sig noget. Med den størrelse, min produktion har, kan jeg ikke blive ved med stiltiende at kigge på. Det kan ende med, at jeg og mange andre må hoppe grovvareleddet over og selv stå for både kornhåndtering og transport til slutdestinationen«.

Så skarp lyder kritikken fra planteavler Viggo Nissen Conradsen fra Agerbæk i et blog-indlæg på mark+. Ifølge Conradsen, der avler omkring 3.000 ton korn om året, er det et problem, at tiden står stille i grovvareselskaberne, mens planteavlerne er tvunget til at udvikle sig.

»DLG investerer milliarder i udlandet med den begrundelse, at det tjener de danske ejere. Men det vil være meget bedre for os, hvis faciliteterne herhjemme var tidssvarende«, uddyber han her over for LandbrugsAvisen.

»Der er stort set ikke sket noget herhjemme indenfor tørring og lagring af korn. Det er os landmænd, der kommer til at betale for, at grovvareselskaberne skal flytte korn rundt, alt efter hvor der er kapacitet«, siger Viggo Nissen Conradsen, der skønner, at han i et vådt år som 2017 kom til at betale en overpris på mellem 20 og 25 procent for håndtering af kornet sammenlignet med, hvis grovvaren havde udviklet faciliteterne til at være tidssvarende.

»Jeg synes det er ærgerligt, at man i DLG kan finde penge til store investeringer i udlandet og ikke i Danmark og til glæde for danske landmænd«, mener Viggo Nissen Conradsen, der selv har siddet i repræsentantskabet i DLG i ni år og bestyrelsen i seks år, men nedlagde sine tillidsposter i maj 2018 efter et mislykket kupforsøg mod formanden Niels Dengsø Jensen.

DLG: Vi investerer skam

I DLG køber man ikke kritikken af at have ladet stå til. Niels Søren Rasmussen, COO og medlem af DLGs direktion, vil ikke forholde sig til Viggo Nissen Conradsens regnestykke med de 20-25 øre, men lægger vægt på de investeringer, som DLG rent faktisk har og er i færd med at foretage. Blandt andet havneanlæg ved Masnedø og i Fredericia og et stort logistikcenter i Taulov. Sammenlagt har DLG over de sidste par år investeret 300 mio.kr i kornanlæg og yderligere ca. 180 mio. kr. logistikfaciliteter i Danmark.

»Det er klart, at DLG skal følge med landmændene og med tiden. Vores nye anlæg betyder, at vi kommer til at kunne nøjes med at håndtere kornet én enkelt gang«, siger Niels Søren Rasmussen.

»Danske landmænd skal være glade for vores aktiviteter i udlandet. Det giver et stort overskud til andelshaverne og er med til at sikre, at vi kan betjene de danske landmænd med de bedste priser. Det er det, som vi skal måles på«, siger Niels Søren Rasmussen. Han understreger, at man som landmand ikke skal være medlem af et andelsselskab, fordi det skal give et udbetalt overskud til virksomheden.

»Vi har en effektiv drift, der sørger for, at landmanden får mest muligt for sine varer og betaler mindst muligt for det, som han køber«, siger Niels Søren Rasmussen.

»Jeg er næsten fristet til at sige, at de landmænd, der har lyst til at charter et skib, og selv vil afsætte deres korn, skal gøre forsøget. De vil opdage, at der er en stor risiko forbundet med det«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle