Havet spiser af vinterbyg-mark på Mors - landmand mister areal år for år

På Mors har Mogens Balle nogle af sine marker klods op ad skrænten ud til vandet. Det betyder, at han hvert år mistet en smule af sin jord.

Mogens Balle fra Øster Assels på Mors kan hvert år glæde sig til at høste med udsigt til Limfjorden ved Sillerslev. Desværre har de igen måtte reducere på pågældende mark på billedet. Fjorden i år har taget en strækning på cirka 10 meter af skrænten, hvor han dyrker seksradet vinterbyg af sorten Meridian.

"Det er lidt skræmmende og ærgerligt, men sådan er vilkårene med en mark ud til skrænten. Så nu ligger der et større bjerg af ler på stranden. Vi mister lidt areal hvert år, men denne gang er det meget, selvom vi ikke har fået meget vand i efteråret og i vinters", fortæller Mogens Balle på 38 år.

På trods af indsnævringen beskriver han årets høst af vinterbyg, på i alt 68 hektar med en vandprocent på 15 procent, som en succes. Vinterbyggen ender på cirka 9,3 ton pr. hektar i gennemsnit. 

"Alt vores vinterbyg blev sået meget tidligt fra den 05. til den 07. september sidste år. Hos os fik vi 100 ml vand på to døgn kort efter såningen, så det har kostet lidt med nogle områder under vand og givet en hård start. Ellers har vi ikke haft meget modgang for vinterbyggen", siger han.


Hvert år spiser vandet lidt af Mogens Balles mark på Mors, men i år tog den en større bid.

Forventer pænt udbytte trods frost

Gårdens 340 hektar deler Mogens Balle med sin far Arne Balle, der driver en gård ved siden af med slagtesvin, hybrid-vinterbyg, rajgræs og mink. Der er blevet høstet med en mejetærsker John Deere S680i med 30 fods draper, der kører tredje sæson, mens Mogens Balle og hans 11-årige søn Laust er bag rattet i kornvognen. Foran sig har de en af gårdens ældste traktorer, nemlig en John Deere 7810. 

Udover vinterbyg dyrker Mogens Balle også raps, hvede og vårbyg. I år har det været svært at høste vinterbyg, fordi der ligger så meget halm på marken. Derudover har han også 700 søer og hjælper med at høste cirka 80 hektar hos andre landmænd.

"Så det går lidt langsomt med mejetærskeren, hvis vi skal minimere spildet mest muligt", fortæller Mogens Balle og fortsætter:

"Vi forventer generelt meget pænt udbytte i hvede og især i vårbyggen. Jeg tror ikke, jeg har set vårbyggen stå så flot før. Raps har jeg svært ved at vurdere, fordi den ikke er ikke ret høj på grund af frosten i april. Rajgræsset har vi heller ikke de store forventninger til", siger han.

Mogens Balle deltager med de indsendte billeder i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede og hvidkløver.

Mangler høst: Vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle