Hedebølge på vej: Høje temperaturer og frisk vind vil udtørre jorden

En hedebølge med temperaturer mellem 25 - 30 grader er på vej ind over landet, og sammen med frisk vind vil det udtørre jorden endnu mere, vurderer DMI.

Der er varme på vej mod Danmark, der går en regulær hedebølge og knastørt vejr i møde.

De næste dage varsler DMI om temperaturer over 28 grader flere steder i landet, og lokalt kan temperaturene nå op på 33 grader, hvor der bliver varmest.

Varmen indfinder sig rigtig fra onsdag og fortsætter frem til søndag, hvor det bliver en anelese køligere med mellem 20 - 27 grader rundt om i landet. Faktisk ser hele den næste uge ud til at blive tør, fortæller Frank Nielsen.

"Vi går ind i en tør periode den næste uges tid, måske de næste 10 dage, hvor det er meget minimalt, hvad der måtte komme af nedbør", siger Frank Nielsen, det er vagtchef hos DMI, til landbrugsavisen.dk.

Hedebølgen forventes primært i Syd-, Vest- og Midtjylland og i Nord- og Vestsjælland.

Det bliver meget tørt 

Der kom en smule regn mandag aften og nat, men fra nu af er der lange udsigter til vand. Derudover melder meteorologen om at onsdag eftermiddag byder på let til jævn, og nogle steder endda frisk vind, fra syd og sydøst - og det betyder stor fordampning fra jorden de kommende dage.

"Onsdag til mandag er der pænt med vind, og det vil give stor udtørring af jordene, der i forvejen er i underskud på vand", siger Frank Nielsen.

Noget tyder på, at man vil se en fordampning på helt op til 5 mm nedbør pr. døgn, fortæller Frank Nielsen:

"Det trækker virkelig noget vand ud af jorden her de kommende dage".

Tørkeindekset vil stige

Tørkeindekset ligger allerede højt flere steder i landet, men man kan roligt sætte sine penge på, at det vil stige yderligere den kommende uge, forklarer Frank Nielsen.

Tirsdag er der mest tørt på Sjælland, Fyn Østjylland og i Nordjylland, der rammer et tørkeindeks på omkring de 9, mens Midt- og Vestjylland ligger lidt lavere omkring 7-8.

Grunden er, at der er faldet en smule mere regn her, men småbygerne hjælper ikke meget, når hedebølgen rammer.

"Østjylland og øerne vil ramme 10 i tørkeindeks, og når der er gået en uge, er der højt tørkeindeks alle steder", siger Frank Nielsen.

Skifte i kikkerten - men ikke meget vand

Starten af næste uge ser også tør ud, melder langtidsmeteorolog Mette Tilgaard Zhang, men derefter svækkes højtrykket, og vi går tilbage til noget, der ligner normalt dansk sommervejr.

Der er stadig ikke meget nedbør i kikkerten for uge 31, men temperaturene vil falde.

"Og kigger vi endnu længere frem til uge 32 og 33 i august bliver det ustadigt vejr med fronter med regn fra vest afbrudt af lidt sol. Generelt kommer temperaturene til at ligge mellem 17 - 22 grader, så ganske almindeligt sommervejr", siger Mette Tilgaard Zhang.

Der kan dog komme korte perioder med vejr fra syd, og det kan betyde varmere temperaturer og mindre skybrud helt lokalt.

"Men generelt ser det ikke ud til at der er meget nedbør at forvente, for det er et spørgsmål om, hvor meget regn de her fronter indeholder og om det overhovedet batter noget med den tørre jord vi har".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle