Helsæd, kælvinger og børn: Høstens gang på malkebedrift ved Hedensted

Når man er vokset op med landbrug kan det være svært at slippe det, selv i ferien.

Da Marie og Mads Christensen skulle høste måtte de i år undvære hjælpen fra deres datter Helene. 

Helene var nemlig taget på ferie i Tyskland med sin mand Kasper og deres 10 måneder gamle søn August. Men da Helene ved en gård i Tyskland så høstmoden triticale, måtte hun alligevel sende en kærlig tanke hjem til familien i Danmark.

"Vi er fem børn, der hvert år har været med til at give en hånd med til at få høsten i hus, og vi har været med fra ende til anden. Det har været nødvendigt for at få det hele til at hænge sammen. Høstklar korn er derfor for mig lig med familiesammenhold og sommerhygge. Så da jeg så triticalemarken, der endnu ikke var høstet, ville jeg meget gerne have et billede af min søn og mand deri. Det minder mig om familie og rigtig sommer. Desværre nåede vi ikke at se marken blive høstet, som jeg ellers havde håbet at kunne vise min søn", oplyser Helene W. Olesen. 

Lidt høststemning fik Helene og hendes familie dog da de, tilbage i Danmark, var på en lille miniferie hos hendes forældre i det jyske. Og så fik de samtidig lov til at opleve hele tre kælvninger på en eftermiddag, fortæller Marie Christensen, der er mor til Helene W. Olesen

"Vi har en indhegning med højdrægtige køer lige udenfor haven, så vi kan nyde synet af vore dejlige køer.
Det var søndag, og Helene, Kasper og August var hjemme på besøg. Lige inden aftenfodringen gik Helene og August med ud for at hjælpe med at hente den nyfødte kalv og dens mor ind. Vejret var så herligt, med sol, blå himmel og hvide skyer, så vi måtte lige have et foto af den hyggelige stund", fortæller Marie Christensen.

"Inden vi gik ud for at hente ko og kalv, havde min mand Mads set, at der inde i stalden også var født en kalv. 
Så det var to kalve på én eftermiddag. Vi har ellers kun 60 malkekøer, sortbrogede og røde. Da vi havde fået ko og kalv ind i stalden opdagede vi, at der var kommet endnu en kalv ude i indhegningen. Så der kom tre kalve denne eftermiddag, sikke en velsignelse", oplyser hun.

Lille August syntes, at køerne er ret store, så han er mere til de små kalve.

"Han er kvik og nysgerrig og har mod på livet. Traktorerne er lige ham. Han kan både sige lyden og dreje på rattet.
Men det er ikke blevet til mange køreture i en kørende traktor, da der er lang hjem til morfar. Som alle andre børn elsker han at se på maskiner, som kører på marken. Han fik også lige korndyngen at se. Og stod det til ham, var han gået ombord i dyngen, men han var i det fine søndagstøj", fortæller Marie Christensen.

Landbrugsstyrelsen glemte at straffe manglende gødningsregnskab 13. december · 13:50

Marie Christensen og hendes mand Mads ejer gården Lerager i Hedensted. Her driver parret omkring 85 hektar, hvoraf de 70 hektar er deres egne. Der dyrkes græs og majs til køerne, samt vårhvede og vinterhvede. Andre år har der også været dyrket vårbyg, havre og raps. Græsset drives både som afgræsning og slæt.

"Vi har taget to slæt græs. Første slæt i en stor stak under plastik, og andet slæt er også kommet i stak.
Bliver der mere græs, som skal "gemmes" bliver det presset i minibigballer og wrappet. Vi fik det høstet rettidigt i godt vejr, så vi er godt tilfredse", fortæller Marie Christensen.

Hun oplyser endvidere, at majsen i år står rigtig godt, og de glæder sig derfor til at kunne lave en dejlig stor stak ensilage til køerne. Vårhveden blev høstet til helsæd, så græsudlægget kunne få luft.

"Vi har fået høstet 37 hektar vinterhvede på både egen og lejet jord. Vi har selv traktorer og vogne til at køre fra med, men lejer til at få mejetærsket. Vi har haft udbytte over middel, ca. ni tons pr. hektar. Vandprocenten har været på ca. 16 procent i det korn, som er kørt til den nærliggende foderstof", fortæller Marie Christensen. 

Høsten er nu i hus, og det blev som altid fejret med æbleskiver.

Helene W. Olesen og Marie Christensen deltager begge i Skyd høsten bedst. Her kan de både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu